IKKE LENGER HAMSUN-FRI SONE

Fram til i fjor høst var Trøndelag teater erklært Hamsun fri-sone. Så skjedde det noe. Teateret satte opp Markens Grøde.

Torsdag 7. september kommer teatersjef Elisabeth Egseth Hansen til Hamsunsenteret for å fortelle om bakgrunnen for hvorfor Hamsun ikke har vært velkommen på teateret hennes tidligere. Historien er tragisk og førte til at Knut Hamsuns forfatterskap har vært bannlyst på Trøndelag teater siden krigen. Men i fjor skjedde en endring. 

HVORFOR MARKENS GRØDE? 

– Det står respekt av det å tenke gjennom på nytt et prinsipielt standpunkt som springer ut av en så tragisk forhistorie, sier Alvhild Dvergsdal, fag- og forskningsansvarlig ved Hamsunsenteret. 

Klokken 19.00 torsdag 7. september skal Dvergsdal samtale med teatersjef Hansen om dette og om erfaringene ved å sette opp Markens grøde i fjor høst. Og hvorfor akkurat Markens grøde? 

– De fleste av Knut Hamsuns tekster evner ennå å vekke sterke følelser: Glede, takknemlighet og kjærlighet. Og sinne, sorg og skuffelse. På den annen side måtte det kanskje være nettopp den mest omdiskuterte boka i dag? Jeg vil høre med Elisabeth Egseth Hansen også om det, sier Dvergsdal.  

KONFERANSE OG MEDIEDEBATT 

I forbindelse med Hamsun-oppsetningen i 2022 arrangerte Trøndelag teater en Gleditsch-konferanse med tittel «Kunstnerisk ytringsfrihet – hvor fri er kunsten»? Konferansen bar navnet til teaterets første teatersjef, Henry Gleditsch. Han drev sin stille motstandskamp som teatersjef under de første årene av okkupasjonen. 

På konferansen deltok professorene Ståle Dingstad ved Universitetet i Oslo og Siemke Böhnisch ved Universitetet i Agder, fagleder Ingeborg Hjort ved Falstadsenteret og musiker og programleder Thomas Seltzer. Erfaringer fra denne konferansen og mediedebatten vil være et annet tema i samtalen. 

ARRANGEMENTET ER GRATIS 

Møtet med Trøndelag teaters teatersjef er et samarbeid mellom Hamsun-selskapet og Hamsunsenteret. Arrangementet er gratis og strømmes her: https://www.youtube.com/watch?v=Qyn8uvgoUC4
Det vil bli vist klipp fra oppsetningen. 

Marius Rua
Teatersjef Elisabeth Egseth Hansen
Kristoffer Wittrup
Fra Markens grøde forestillingen
Marianne Lauritsen
Fagansvarlig Alvhild Dvergsdal