Utstillingen inngår i rekken av kunstprosjekter der senteret har undersøkt forholdet mellom litteratur og visuell kunst. Et viktig mål er å åpne opp for nye tolkninger av både bøker og kunstverk gjennom å bringe dem sammen. I utstillingen vil det lages en lesesone der man kan lese utdrag fra romanene som er koblet til verkene.
– At norske kunstnere stadig tar Hamsun inn i sine arbeider viser hvordan Hamsun er en forfatter som ennå berører og har betydning for mennesker i dag, sier direktør og prosjektleder Solveig Hirsch.
Utstillingen er utviklet i samarbeid med KulturKonsept ved Kristin Jordfald. Kulturkonsept har gjennom mange år arbeidet med samtidskunstneres tolkninger av Hamsun, blant annet i prosjektet HamsunFantasier (2009). De representerer kunstnerne og formidler kunsten. HamsunFantasier ble lansert i Nasjonalbiblioteket og utstilt i Trondheim kunstmuseum i 2009, og ble videreutviklet i forbindelse med 100-årsjubileet for Hamsuns Nobelpris i 2020.
Med i Tankenes brøk inngår enkelte verk fra Hamsunsenterets egen kunstsamling.
– Vi håper at utstillingen motiverer til å dykke ned i Hamsuns litterære univers! For Tankenes brøk forstår vi best uten kalkulator, legger Solveig Hirsch til med et smil.
Kunstnere som deltar i utstillingen:
- Unni Askeland
- Benjamin Bergman
- Sverre Koren Bjertnæs
- Håkon Bleken
- Marianne Bratteli
- Li Daiyun
- Peter Esdaile
- Håkon Anton Fagerås
- Ellen Lenvik
- Istvan Lisztes
- Christopher Rådlund
- Skule Waksvik
Hamsunsenteret åpner utstillingen Tankenes brøk på arrangementet Nordlandssommerens evige dag 4. juni kl. 21.
Publikum kan se utstillingen på egen hånd fra kl. 10 samme dag.
Prosjektleder: direktør Solveig Hirsch
Konsulenter: Kristoffer Dolmen (Nordlandsmuseet) og Kristin Jordfald (KulturKonsept)
Kuratorer: Brit Brattbakk og Siv Reidun Sandnes