Mihá kulturfest på Hamsunsenteret

“Kunst og tull alt sammen, gi meg kjærligheten!” sa Knut Hamsun.

KULTURFEST

Ja takk, til alt! I en hel uke byr Hábmera/Hamarøy på kunst i alle sjangre og på alle nivåer. Mihá Kulturfest, som er inspirert av solidaritetskonserten Mihá fra 2018, blir endelig arrangert i full skala. Hamsunsenteret med Æventyrsalen i sentrum, kan skilte med det nye formidlingskonseptet StilleLytting. Deltakerne får på seg headset, slik at man kan høre en god fortelling på sitt hjertespråk – du kan velge mellom norsk, lulesamisk og engelsk. Tekstene som leses for voksne er av Knut Hamsun, mens barna får opplest barnebokforfatteren Janosch. Idéen er at du kan høre sammen med andre, samtidig som alle kun hører gjennom hver sitt headset. Historien formidles LIVE, på 3 ulike språk samtidig, av tre ulike formidlere. Du velger selv språk, og du kan veksle mellom de ulike språkene, noe som gir en unik lytteropplevelse. Mellom opplesningene blir det muligheter for SilentDisco, som er «lydløs dans» til full musikk. StilleLytting for barn, fra 8 år og oppover, fredag kl. 18. StilleLytting for voksne fredag kl. 20. 

– Dette er et artig eksperiment som aldri har vært gjort før. Det blir spennende å se og høre publikums reaksjon, sier produsent Anita Overelv entusiastisk.  

Lørdag 2. april fortsetter Hamsunsenteret foredragsserien «Fag og forsk». Denne gangen er det fagansvalig ved Hamsunsenteret, Alvhild Dvergsdal, som skal ta for seg «Hamsun og stereotypier». 

Hamsun formidler stereotypier i sin skrivemåter, til nasjonaliteter, kjønn, sosiale grupper m.m., på måter som i dag oppleves historisk utdaterte, arrogant og, når det gjelder nasjonalitet, rasistiske. Vi skal se litt nærmere på dette, sier Dvergsdal og stiller spørsmålet: – Om dette er hele sannheten, hvordan kan Hamsun være en levende forfatter for moderne mennesker i dag? 

Samme kveld er det grand finale i Æventyrsalen med «nesten alle» musikerne i Hamarøy pluss noen venner utenbys fra. Med Mari Boine i spissen kan vi nesten garantere at vi får Mihá-følelsen godt inn under huden. Slegge & Slide, Klezmer Farband, Jazz-A-Nova og Vuonaga - Fjordfolk; disse mikser og trikser og bytter plasser underveis løpet av kvelden. Det blir en forrykende musikalsk maraton hvor det eneste som får gangsperre er klappe- og smilemusklene dine! 

– Det er viktig å møtes og skape gode opplevelser i felleskap i tider som nå. Vi må kompensere og lade opp til alt det krevende som skjer. Mihá kulturfest er felleskap på tvers av grenser, språk, generasjoner og kulturer. “Mihá” betyr “stolt” og det skal vi alle være, sier direktør Solveig Hirsch, som også er en av musikantene i Klezmer Farband. 

 

Hamsunsenterets Mihá-program

Fredag 1. april
Kafé SULT har åpent fra kl. 17:30. 

Kl. 18.00 – 18:30 StilleLytting. 3 formidlere, på 3 språk, med en historie, LIVE. Barn fra 8 år. Tekst av Janosch som er oversatt til lulesamisk av Are Tjihkkom.  

Kl. 18:30 – 19:00 SilentDisco. 3 DJ, samme tid, samme sted, helt lydløst, kjempehøyt.  

Kl. 20:00 – 20:30 StilleLytting. 3 formidlere, på 3 språk, med en historie, LIVE. Voksne. Tekst av Hamsun.  

Lørdag 2. april

Kl. 12:00 – 13:00 Foredrag, Hamsun og stereotypier. Av Alvhild Dvergsdal.  

Kl. 19:00 – 24:00 Mihá kulturfest LIVE // Konsert. 

Mari Boine, Slegge & Slide, Klezmer Farband, Jazz-A-Nova og Vuonaga - Fjordfolk.

Kafé SULT har åpent hele kvelden.  

 

Billetter kan kjøpes her

 

 

Hamsunsenteret