– Jeg lover å gi publikum en innholdsrik kveld!

Unni Askeland, som har malt bildene dere kan se på utstillingen i 3. og 4. etasjer “Kunst møter tekst”, kommer til Hamsunsenteret for å delta i Kunstprat. Hun kommer sammen med Nils Øveraas, som har donert 10 av 15 av hennes bilder til Hamsunsenteret, for å møte direktør Solveig Hirsch og fagansvarlig Alvhild Dvergsdal i Æventyrsalen i en oppriktig og ærlig samtale om litteratur, Hamsun, kunsten, livet og om kunstens betydning i våre liv og vår hverdag.

Unni Askeland har sin utdanning fra bl.a. fra Kunstskolen i Kabelvåg, Vestlandets Kunstakademi og Statens Kunstakademi. Askeland er kjent som en profilert kunstner som går sine egne veier og ikke er redd for å provosere. Hun er kalt både rebell, «herlig frekk» og raus. – Hvordan ser hun sin kunstnerrolle i offentligheten sammenliknet med Hamsuns? 

Askeland maler videre på Munch-bilder i serien hun har kalt «Munch-adopsjoner». Kan bearbeidingen av Hamsunfilm-stillbilder på samme måte kalles «Hamsun-adopsjoner»? 

Dette får publikum vite på Kunstprat allerede neste torsdag.  

Til Hamsunsenteret skriver Unni Askeland følgende:  

– Jeg kom til Kabelvåg på Kunstskolen i 1983. Siden har himmel hav og fjell dratt meg hit! Skrev boka mi i Kabelvåg i 2020. Hamsun og markens grøde ble satt i gang i Oslo av KulturKonsept. Jeg fortsatte prosjektet på egenhånd og ble dratt inn i Isak og Ingers verden på nytt. Det har vært en givende litterær og billedlig reise. Jeg gleder meg stort til å komme til Hamsunsenteret og Hamarøy. Lover å gi publikum en innholdsrik kveld! 

Vi spurte Nils Øverås om hans forhold til Hamsun. Han svarer: 

– Familien kommer fra gård i Vestnes i Romsdal, og derfor resonnerer både naturen og nybyggerhistorien i Markens Grøde.  De lokale forfatterne som tok tak i livet i Romsdal for min del var Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Hoem. Knut Hamsun er for meg en parallell i Nordiandsnaturen, og han skildrer livet med et utrolig vakkert språk.  Jeg har blitt veldig glad i Hamsuns rike, og da har det vært ekstra stas å lese bøkene om igjen de siste årene.  Det levendegjør også opplevelsen å se ulike kunstneriske uttrykk som tolker Hamsuns litterære kraft. 

Etter samtalen blir det åpen dialog med publikum. Det er fri ferdsel i utstillingen «Kunst møter tekst» og en spesialmeny denne dagen på Kafé Sult. 

 

Program torsdag 24. februar: 

kl 19:00 – 20:30 Kunstprat med Unni Askeland i Æventyrsalen

Kafè SULT og museet er åpent fra kl 18:00 – 22:00. Utstillingen inngår i billetten. 

Billettpris: kr 120. 

Lørdag, 26. februar, kl. 15:00 - visning av Markens Grøde (1921) i Æventyrsalen. Gratis

Hamsunsenteret
Hamsunsenteret
Hamsunsenteret