Kunst møter tekst: Harr, Askeland og Hamsun

Når Hamsunsenteret åpner dørene sine for publikum 1. februar, kan man stige oppover trappene til utstillingen "Kunst møter tekst" med 17 bilder med Hamsun-motiv av Karl Erik Harr sammen med 15 verk av Unni Askeland som bygger på filmatiseringen av «Markens grøde» fra 1921. Kunstverkene er to ulike donasjoner. Den ene er fra kunstneren selv – Karl Erik Harr, den andre er gitt av Nils Øverås, styreleder i Sparebankstiftelsen DNB, tidligere generalseretær i DNT. I tillegg har Øveraas lånt Hamsunsenteret fem bilder fra egen samling.

Ny utstilling

“… det var ravgalt inntil kunst, men det uttrykte deres meninger.” (Landstrykere, Hamsun) 

Museer skal i dag ikke forvalte ferdig konservert kunnskap, men selv bidra til kunnskapsutvikling og arbeide med samlingenes relevans og betydning for mennesker i dagEt museums publikum er mennesker fra vidt og bredt, i alle slags aldre og med all slags bakgrunn.  

I utstillingen Kunst møter tekst fortsetter Hamsunsenteret en utforskning av forholdet mellom visuell kunst og skjønnlitteratur. Kunstnerne Karl Erik Harr og Unni Askeland tolker begge verk av forfatteren Knut Hamsun i de utstilte bildene. De har svært ulike uttrykk. Hva skjer når de møtes og på ulike måter forholder seg til Hamsun-tekster?

Karl Erik Harr, f. 1940, kunstner og skribent fra Harstad, som er bosatt i Oslo, er representert med verk fra ulike tidsepoker i hans karriere og består av akvareller og trykk som dreier seg rundt flere av Hamsuns romaner, blant annet Pan, Mysterier, Markens grøde, På gjengrodde stier og Victoria. 

Unni Askeland, f. 1962 i Bergen, bosatt utenfor Oslo, har malt på digitalprint og filmstills fra stumfilmen Markens grøde fra 1921.

Utstillingen Kunst møter tekst ferdigstilles av deltagere i en workshop over to dager.  Workshopen blir ledet av Kristoffer Dolmen, direktør ved Sámi Dáiddaguovddáš (Samisk senter for samtidskunst). Sammen skal deltagerne velge kunstverkene ut, samt organiseringen, plasseringen og dialogene som opprettes med Hamsuns tekster.

Vernissasje: 30.01.2022, kl. 15.

Påmelding til vernissasje på sms til Anita Overelv på tlf. 481 89 490 innen kl. 12 på søndag, den. 30. januar. 

Utstillingen vises i perioden 1. februar – 15. mai 2022.

Åpningstidene kan du se her: Åpningstider (hamsunsenteret.no)

Velkommen!

Bli med på workshopen med Kristoffer Dolmen