Aaslaug Vaa i Bokprat

Aaslaug Vaa kommer tilbake til Hamsunsenteret – nå som forfatter av boka «I menns minne».

Bokprat

Vaa er for mange kjent som Hamsunsenterets jordmor. Hun er født i Skiptvet i Østfold i 1955. I dag er hun driver og eier av kulturnæringsbedriften Villa Lofoten på Bøstad. I sin periode som fylkeskultursjef i Nordland fylkeskommune fra 1986 til 2008 var hun sentral i både idéutvikling og tilblivelse av Hamsunsenteret. Det var en lang kamp med stort nasjonalt engasjement fra idéen ble lansert i 1992 til dørene åpnet i 2010. Aaslaug Vaa var prosjektansvarlig, redaktør og artikkelforfatter for boka Hamsun, Holl, Hamarøy, som i dag kan kjøpes i Hamsunsenterets butikk. Denne boka mottok en førstepris som monografi over et byggverk i 2010.

Denne gangen har vi gleden av å presentere Aaslaug Vaa som forfatter. Hun har sammen med fotograf Virginie Surdej jobbet de 10 siste årene med bokprosjektet I menns minne.

I det nedlagte fiskeværet Kleivan på Vestvågøy i Lofoten, utviklet fra 1920 tallet, møter leserne - i bilde og tekst – et eksempel på hvordan fiskere langs norskekysten i det siste århundret levde. Seks utvalgte menn, den eldste født i 1923 og den yngste i 1969, alle fra Lofoten, dro på fiske som 14-15 åringer. Tre var yrkesfiskere hele sitt liv, og er derfor bærende stemmer i fortellingen. To var fiskere i korte perioder, mens den yngste gikk over i oljeindustrien. Fire av de seks har nå gått bort.

«Å så spennandes. Det e så spennandes å vær feskar. Vi veit ikkje ka dær står i garnan».

Innholdet i boka er basert på samtaler og fotografering på Kleivan de siste ti årene. Mennene forvalter sine ord og sin fortelling. Det som forener dem, er at de bærer på erindringer om et felleskap der alle var med, et fellesskap hver og en av dem i stor grad tilpasset seg. 

De delte minnene fra egen barndom og ungdom, fra voksenliv og alderdom. 

– Vi valgte å presentere fiskernes sansinger, livserfaringer og erindringer som en bearbeidet sammenhengende tekst hvor du ikke vet hvem som sier hva, forteller Aaslaug Vaa.

Boka avsluttes med en biografisk presentasjon av hver og en av dem. 

I dette bokprosjektet utforskes hvorfor begrepene historie, hukommelse og erindringer peker mot et bestemt landskap gjennom samtaler med menn som har levd der hele sitt liv. I menns minne er derfor en dokumentasjon av og fortelling om tidens gang - i landskap og arkitektur, gjenstander, redskaper og mennesker imellom. 

«Vi vaks opp i et æventyr. Det skjedd nokka, om ikkje kvær dag, så va det ofte en episode. Bæstefar min va i mange år trandampar her på Kleivan. Vi va ofte hos han og drakk tran. Det vart ei spesiell lukt av levra. Når de kokt ho vart det sånn ækkel stugg lukt. Vi brydd oss ikkje om det.

Inni damperiet fikk vi et heilt aluminiumskar fylt mæ tran. Det va vel en liter vi bære mått drekk.

De som jobba i trandamperiet va aldri sjuk om vintran. De va fullstendig impregnert fordi de hadd drukke så mykje tran og trækt inn denna dampen.»

23. mars kl. 19:00 kan du høre Aaslaug Vaa fortelle om boka og bokprosjektet i Æventyrsalen på Hamsunsenteret. Etter foredraget inviteres publikum med i samtale sammen med Hamsunsenterets litteraturformidler Maria Ellingsen Austbø. Arrangementet varer i ca. 2 timer.

Billetter: Billetter checkout.ebillett.no/393/events/11/purchase

Bokomslag. Foto: Virginie Surdej
Tor Edvin Eliassen
Aaslaug Vaa
Bakgrunnsbilde Virginie Surdej