Hamsundagene 2022

Nå er det klart. Og for en fest. Litt alvor også, men mest fest! Velkommen.

Programmet er klart

Endelig er det her. Programmet til årets Hamsundager. I år kan vi si vi har vært ekstra kloke i valget av kortreist kunnskap og lokale ressurser som parallell til de som kommer langveis fra. Vi har en hel bråte med kunnskapsrike og fagsterke folk i vår lokale region som Hamsundagene er så heldig å få benyttet seg av. 

En rask "varetelling" gir oss Arne André Solvang som skal snakke med Mikael Niemi, Vera Danielsen Lindbach og Lars Magnus Krogh Utne sitter i ekspertpanel om skeiv litteratur. Maria E. Austbø skal boksnakke med Molly Øxnevad. Alvhild Dvergsdal skal samtale med bulgarske Milena Fuchedjieva om å ivareta vanskelig kulturarv. Solveig Hirsch skal snakke kunst med Regine Hamsun. Finske Anna-Kaisa Räisänen boksamtaler med kven-poeten M. Seppola Simonsnen. Sommervert Joakim Berthelsen skal samtale med professor Anne Oterholm. Ja, også kommer jo Ole Johnny Stensland hjem med fersk plate i kofferten og skal spille slipp-konsert. Filosofien med lokale kunnskapsleverandører, er at kortreist kunnskap kan være like klokt som langreist. Og med streik, krig og dyre drivstoffpriser er det ekstra godt å vite at vi kan stole på egne krefter.

Her er noen flere smakebiter av det som kommer.

Og hele programmet kan du sjekke ut på hjemmesiden under Program 2022

Vi lanserer tre nordnorske debutanter på årest festival.  

Ingebjørg Liland, Tone Nilsen-Bie og Hermod Bjørklund fra henholdsvis Kjøllefjord, Alta og Harstad møtes til samtale og fest under festivalens siste dag. Denne dagen lanseres deres roman, novellesamling og ungdomsroman på Utenfor Allfarvei Forlag. Forfatterne vil lese fra sine sylferske bøker, skjelve i knærne og snakke med professor i kreativ skriving Anne Oterholm - blant annet om at det bare er jug at det ikke skrives skjønnlitteratur i nord. 

«Vi kaller det debutantfest. For det er virkelig grunn til å feire! Vi som bor i nord, vet at er det én ting vi kan, så er det å fortelle en god historie!» sier Forlagssjef Veronica Melå i Utenfor Allfarvei Forlag.  

Bestillingsverk for en Førtiåring. 

Hamsundagene feirer sitt førtiende år i 2022, og det fortjener et eget musikalsk verk! Dette oppdraget går til vår egen Eivind Krog Ravndal. Den Hamarøy-bosatte pianisten, komponisten og piano-læreren har klassisk skolering, men har også jobbet med sample-basert elektro-akustisk musikk og mer avantgardistisk utrykk. Urfremføringen av verket skjer på åpningsdagen som i år sammenfaller med Knut Hamsuns fødselsdag, 4. august. 

Kan den bulgarske dokumentarfilm-skaperen Milena Fuchedjieva få frem ny kunnskap om Hamsun? 

Fuchedjieva arbeider for tiden med et filmprosjekt knyttet til Hitlers propagandaminister, Josef Goebbels, sitt forfatterforbund og forfatterne som var medlemmer der. Goebbels inviterte i 1941 en rekke framstående europeiske forfattere til å bli med i forfatterforbundet Europäische Schriftställervereinigung. Goebbels ønsket med dette en kunstnerisk forankring av den nazistiske nyordningen. Blant de inviterte forfatterne var bulgarske Fani Popova-Mutafova. Ble Hamsun også invitert? 

Fuchedjieva har med seg film-crewet sitt til Hamsundagene i håp om å intervjue et utvalg, særlig unge, nordmenn om deres forhold til Hamsun. Så her er det muligheter å bli foreviget i en dokumentar. 

Hamsundagene lar unge lage kulturfest for unge. 

Den Omreisende Bokfestivalen er en ambulerende mini-festival for og av unge. Vi har ansatt 3 ungdommer som vil fungere som vertskap og innholds-produsenter for dette lille omreisende kultursirkuset.  Det vil bli gøy og action med blant annet bok, spill, musikk og teater. 

 «De unge vet best hva som funker for hverandre, så hvorfor ikke la de selv bestemme hva som skal skje», sier festivalsjef Anita Overelv.

Velkommen til en fantastisk flott 40års feiring! 

Hamsunsenteret