Nordkalottsk litteraturbonanza

Vi har gleden av å melde at Mikael Niemi (S), Kathrine Nedrejord og M. Seppola Simonsen kommer til Hamsundagene. 

Hamsundagene 2022

Nordkalottsk litteraturbonanza på Hamsundagene

Tre av nord-Skandinavias mest særegne forfatterstemmer kommer til Hamsundagene! 

Mikael Niemi slo for alvor gjennom i 2000 med Populärmusik från Vittula. Hans seneste bok Koke bjørn (2018, norsk utg. 2019) er en original, historisk basert kriminalroman som fikk glitrende anmeldelser inkludert terningkast 6 i VG (les anmeldelsen HER) og tungt skryt i NRK (les anmeldelsen HER ). I romanen blir Læstadius en skikkelse som utfordrer det etablerte samfunnet og stiller seg på tvers av rådende meninger og holdninger. Han beskrives som en detektiv som bruker vitenskapelige metoder for å få fram sannheten om hva som har skjedd. Hva tenker vi om å bruke en religiøs lederskikkelse i en fiksjon på denne måten?

Den norsk-samiske forfatteren, scenekunstneren og dramatikeren Kathrine Nedrejord har skrevet flere bøker som tar opp aktuelle samfunnsspørsmål. Hun ble i 2018 tildelt Havmannprisen for boka Forvandlinga, og ble samme år Norges bidrag til Ibbys Honourlist for ungdomsboka Slepp meg. Barneboka Lappjævel (2020) tar for seg internatskole-liv i nord på 50-tallet. Romanene Forvandlinga (2018)  og Det Sara skjuler (2019) har voldtekt som tema. Nedrejord er i tillegg til å skrive bøker, husdramatiker på Nationalteateret.

Bibliotekleder Sissel Holtet står bak invitasjonene av disse forfatterne, med denne begrunnelsen:

Vi hadde noen temaer vi ønsket å belyse med utgangspunkt i litteraturen: religion, minoritetskultur, utenforskap og overgrep. Temaene matcher utfordringene også i vår egen kommune. Niemi og Nedrejords litterære prosjekter omfatter mye av tematikken, og vi er veldig fornøyde med at nettopp de kommer til festivalen.

Besøket av Niemi og Nedrejord er resultatet av et festivalsamarbeid med Hábmera girjjevuorkka - Hamarøy bibliotek -, og er støttet av Fritt ord.

Kvensk poesi

Det siste slippet i denne omgang er et nytt stjerneskudd innen poesi, M. Seppola Simonsen. 

M. er aktuell med sin første diktsamling Hjerteskog. NRKs anmelder Thula Kopreitan skriver at forfatteren "ser verden gjennom kvenske erfaringsbriller, hvor natur og menneske blir ett og samme."

M. er fra Senja i Troms. Hun skriver på norsk. I diktene finner du enkeltord på kvensk – de ordene vi ikke har tilsvarende på norsk. Hamsundagene har aldri før hatt en kvensk kunstner på programmet. Ja, hvis man ikke regner med Nagel i Knut Hamsuns Mysterier, da.

Peter Knutson
Mikael Niemi
Kari Live Rønning
Kathrine Nedrejord
Heidi Furre
M Seppola Simonsen