Hamsundagene med årets første forfatterslipp

Svenske Matilda Gustavsson, samt norske Marta Breen og Anne Oterholm er alle klare for årets litteratur- og kulturfestival Hamsundagene som finner sted på Hamarøy fra 4. til 6. august.

Hamsundagene 2022
07.04.202214:55 Anita Overelv

Hamsundagene har som tittel «Allting går. Stundom går det skjevt».  

Man kan virkelig si at det begynte å gå skjevt for Svenska Akademien i 2018, da Matilda Gustavssons skarpe penn og gravende undersøkelser gjennom boka Klubben eksponerte den såkalte «kulturmannen». Hele saken førte til at det sittende styret i Akademien gikk av, og at Nobelprisen i litteratur ikke ble tildelt dette året. I boka Klubben følger vi hennes historie om hvordan hun avdekket grove overgrep og voldtekter i det øverste sjiktet i Litteratur-Sverige. Matilda Gustavsson var booket til 2020-festivalen, men dessverre satte Covid en stopper for det besøket. 

Festivalsjef Overelv er ekstra glad for denne bookinga:  

– Jeg var rystet og sjokkert etter å ha lest Gustavssons Klubben og fant raskt ut at hun måtte komme på Hamsundagene 2020! Men slik ble det jo ikke. Derfor er det ekstra stas at hun kommer hit nå!  

Matilda skal ha samtale med sin norske forfatter- og journalist-kollega Marta Breen. Utgangspunktet vil være «kulturmannen», #metoo-bevegelsen og hvor kampen står i 2022. Marta Breen kan i korte trekk beskrives som feminist, spaltist, pod-caster, forfatter, foredragsholder, forbilde og rettighetsforkjemper. Hun var på Hamsundagene i 2020, og digga det så mye at det å invitere henne til ny runde i litteratur-ringen, bare var fest og glede.      

Anne Oterholm er en litterær veteran, men Hamsundagene-debutant. Hennes siste bok Livslyst (2021) høstet både begeistring og en viss irritasjon hos anmelderne. Boka er den tiende i rekken siden debuten i 1995. Oterholm er også leder for forfatterstudiet ved UiT. Hun skal i tillegg til å snakke bok, ha lynkurs i skrivekunst. Kanskje oppdager vi en ny Hamsun i løpet av festivalen?  

Thron Ullberg
Matilda Gustavsson (s)
Pernille MA Walvik
Anne Oterholm
Eget
Marta Breen