Hamsundagene med årets første forfatterslipp

Svenske Matilda Gustavsson og norske Marta Breen og Anne Oterholm er klare for litteratur- og kulturfestivalen Hamsundagene 2022 som finner sted på Hamarøy 4. - 6. august.

Hamsundagene 2022

Hamsundagenes tittel er et Hamsun-sitat: «Allting går. Stundom går det skjevt».  

Man kan virkelig si at det begynte å gå skjevt for Svenska Akademien i 2018. Året da Matilda Gustavssons skarpe penn og gravende undersøkelser gjennom boka Klubben eksponerte «kulturmannen». Hele saken førte til at det sittende styret i Svenska Akademien gikk av, og at Nobelprisen i litteratur ikke ble tildelt dette året. I boka Klubben leser vi om hvordan hun avdekket grove overgrep og voldtekter i det øverste sjiktet av litteratur-Sverige. Matilda Gustavsson var booket til 2020-festivalen, men Covid 19 satte en stopper for det besøket.  

– Jeg var rystet og sjokkert etter å ha lest Gustavssons Klubben og fant raskt ut at hun måtte komme på Hamsundagene 2020! Men slik ble det kke. Derfor er det ekstra stas at hun kommer hit nå! - sier festivalsjef Overelv.

Matilda Gustavsson skal samtale med sin norske forfatter- og journalist-kollega Marta Breen om blant annet «kulturmannen», #metoo-bevegelsen, og hvor kampen står i 2022. Marta Breen kan i korte trekk beskrives som feminist, spaltist, pod-caster, forfatter, foredragsholder, forbilde og rettighetsforkjemper. Hun var på Hamsundagene i 2020, og digga det så mye at det å invitere henne til ny runde i litteratur-ringen, var fest og glede.      

Anne Oterholm er en litterær veteran og Hamsundagene-debutant. Hennes siste bok Livslyst (2021) høstet både begeistring og irritasjon hos anmeldere. Boka er den tiende i rekken siden debuten i 1995. Oterholm er leder for forfatterstudiet ved UiT. Hun skal i tillegg til å snakke om sine bøker, ha lynkurs i skrivekunst. Kanskje oppdager vi en ny Hamsun i løpet av festivalen?  

Thron Ullberg
Matilda Gustavsson (s)
Pernille MA Walvik
Anne Oterholm
Eget
Marta Breen