"Kunst møter tekst": workshop og vernissasje

Siste helg i januar hadde vi en kunstworkshop på Hamsunsenteret, ledet av Kristoffer Dolmen, direktør ved Sámi Dáiddaguovddáš (Samisk senter for samtidskunst). Formålet med denne workshopen var å designe utstillingen "Kunst møter tekst"  i samarbeid med lokale krefter, for å styrke det lokale eierskapet til Hamsunsenteret. Utenom Kristoffer Dolmen og ansatte på Hamsunsenteret, deltok 11 personer. De fleste er bosatt i Hamarøy kommune. Utstillingen er åpen fram til 15. mai 2022.

Workshop og vernissasje

Kristoffer Dolmen satte seg fore å finne ut av hvordan man kan bruke arkitekturen på Hamsunsenteret for å lage ei utstilling med to veldig ulike kunstnere.  

– Kunsten er forskjellig alt etter hvilket lokale man har den i, sier Dolmen. Det er mye å ta hensyn til i Hamsunsenterets arkitektur når man skal  montere en utstilling, ifølge workshoplederen.   

Deltakerne på workshopen valgte å gi kunstnerne hver sin etasje. Bildene til Askeland, som er bygget på filmatiseringen av Markens grøde fra 1921, er i stort format og mystiske, ifølge deltakerne. De ble enige om å henge opp disse bildene i 3.etasje som har lite naturlig lys.  

Her har vi fått historien til å stemme med dimensjonene her, - forteller Nils Øveraas om 3.  etasjes design.  

Bildene til Harr, som illustrerer Hamsuns litteratur i grafikk og akvarell, er i relativt lite format.  4. etasje, som har mye lys fra golv-til-takvinduer, ble derfor et naturlig valg for Karl Erik Harr sin kunst. Bildene ble hengt opp tematisk – etter hvilke tekster av Hamsun de illustrerer. Midt i rommet har deltakerne plassert et gammelt rundt bord dekket med rød duk med Hamsuns bøker på, som en del av utstillingsdesignet. Bjørkekubber som forestiller uterom, setter også sitt preg.    

– Det er en vurdering som hele gruppa har gjort, kommenterer Anne Tømmerdal når vi spør henne om hvordan de har valgt ut rekvisittene i utstillingen. Bildene til Harr gjenspeiler fordums tider, og rekvisittene er med på å bygge opp om opplevelsen av dette miljøet. Publikum blir invitert til å oppleve både kunst og natur samtidig.    

Det har vært en krevende dag, - sier Siv Reidun Sandnes til oss. Det er et ganske spesielt bygg. Veggene er ikke beine. Og det må bores i veggene. Det har vært veldig krevende å få det sånn som vi vil ha det, - fortsetter hun. 

Vi spør Hilde Fredheim, kulturleder i Hamarøy kommune, om det var vanskelig å bestemme rekkefølgen på bildene. – Det var en prosess i flere omganger, men vi fant en løsning på det.  

Deltakerne på workshopen diskuterte mye om de ville henge opp ett bilde fra hver kunstner ved inngangen til utstillingen. De ble til slutt enige om å trykke opp en plakat i stedet, som markerer og leder publikum inn i utstillingen.    

Alt i alt var det en krevende, men veldig spennende prosess som endte i en vellykket utstilling. 

Vi avsluttet denne workshopen med en godt besøkt vernissasje søndag 30. januar. Museumsdirektør Solveig Hirsch ønsket publikum velkommen. Videre ble ordet gitt til leder i Sparebankstiftelsen DnB, Nils Øveraas, som har donert Unni Askeland sine bilder til Hamsunsenteret. Fem av de 15 bildene er lånt senteret fra Øveraas’ egen samling. Han var selv deltaker i workshopen. Kristoffer Dolmen oppsummerte hva deltakerne hadde gjort og arbeidets gang fram til utstillingen.   

Det ble servert sjampanje og pizzasnitter laget av vår dyktige kaféleder Alfred Liabäck til alle som kom på vernissasjen.   

 

Hamsunsenteret / Arina Karbovskaya
Museumsdirektør Solveig Hirsch åpner vernissasjen.
Hamsunsenteret / Arina Karbovskaya
Kristoffer Dolmen og deltakerne ser på lyssetting.

Ny vårutstilling