Barndomshjemmet i Hamsund

Besøk det vesle trehuset under de store tindene på Hamsund og få et innblikk i Knut Hamsuns barndom og oppvekst.

Få et innblikk i hvordan den berømte forfatteren vokste opp på det lille gårdsbruket i Hamsund.

Det oransje trehuset og den rødmalte låven ligger idyllisk til under fjellene i Hamsund. Det var hit familien Pedersen kom sommeren 1862 og forfatteren tok senere stedsnavnet som etternavn. Her vokste Knut Hamsun opp, her gjette han dyrene og drømte seg bort i skogen.

Åpningstider sommer 2022:

I perioden 18. mai–03. juni er barndomshjemmet åpent på bestilling. 

27. juni–7. august: 11:00–16:00 hver dag. 

Et besøk i Hamsuns barndomshjem er en autentisk opplevelse av forfatterens barndomsunivers. Opp den smale trappen finner vi det gamle gutterommet og Knuts knagg hvor bokstaven «K» er risset inn. I moren Toras rom kommer vi nærmere inn på hennes liv. Moren led av nervesyke og hennes tilstand var en av grunnene til at Knut i en alder av 11 år ble satt bort til onkel Hans på Presteid. I stuen finner vi faren Peders symaskin og morens rokk som hun hadde med da de flyttet fra gården Garmotræet i Gudbrandsdalen. Flere av tingene til familien og det originale interiøret er bevart.

Huset er tilrettelagt for barnefamilier. Mens foreldrene nyter en kopp kaffe i Jennystuen kan de minste leke i snekkerverkstedet eller på roteloftet hvor de får lage bokstaver og henge opp sine favorittord. 

Hamsuns barndomshjem ligger i Hamsund, 5 kilometer fra Hamsunsenteret.