Sult

«Det var i den tid jeg gikk omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den ….»

«Bevisstheten om at jeg var ærlig steg meg til hodet, fylte meg med en herlig følelse av å være en karakter, et hvitt fyrtårn midt i et grumset menneskehav hvor vrak fløt om.»

1890

Den anonyme førstepersonsfortelleren i Sult (1890) følges gjennom et knapt år mens han prøver å slå gjennom som forfatter. Den konkrete opplevelsen av sult påvirker hans handlinger, tanker og virkelighetsforståelse og er en viktig kilde for hans kreativitet.

Hovedpersonen skildres uten nære sosiale relasjoner, og hans tilnærmelser til den unge, vakre Ylajali ender i skuffelse. Handlingen er lagt til Kristiania rundt 1890.

Sult ble Knut Hamsuns gjennombruddsroman, og er et sentralt verk innenfor den litterære modernismen. Sammen med Markens grøde er Sult den av Hamsuns romaner som i dag selger best.

«Vakker? Hun var deilig, hun var syndig søt! Øyne som råsilke, armer av rav! Bare et enkelt blikk av henne var forførende som et kyss og når hun kalte på meg jog hennes stemme meg som en stråle av vin like inn i hjertet.»

Førsteutgaven av Sult i originalbind. Foto: Hamsunsenteret.