UNDER HØSTSTJERNEN

«Sjøen lå speilblank igår og den ligger speilblank idag. Det er indian summer og varme på øen – og o hvor det er mildhet og varme! – Men det er ingen sol. Mange år er gått siden jeg var i slik fred, kanskje tyve eller tredve år, kanskje i et tidligere liv. Men engang før, tenker jeg, må jeg vel ha smakt denne fred eftersom jeg går her og nynner og er henrykt og bryr meg om hver sten og hvert strå og disse synes å bry seg om meg igjen. Vi er kjente. »

«Javisst drikker jeg. Det er så kjedelig bare å spise ... (Under høststjernen, 1906)»

«Hvor går dere hen? Det vet jeg ikke. I øst eller vest. Vi er vandrere.»

1906

Under høststjernen (1906) er første bind av den såkalte vandrertrilogien. Her opptrer hovedpersonen under Hamsuns virkelige navn, Knut Pedersen. Pedersen er en middelaldrende dikter som rømmer fra byen og den moderne tid. Han vandrer omkring, tar seg arbeid på tilfeldige gårder, før han vandrer videre. På gården Øvrebø blir han vitne til det ulykkelige ekteskapet mellom kaptein Falkenberg og fru Lovise. Da han selv får følelser for fruen, rømmer han stedet, og først lenge etter får han vite at følelsene ble gjengjeldt.

Romanens lavmælte og melankolske stil er preget av lengsel og sorg over ungdommen som forsvant, samt en blanding av intense naturskildringer og skarpe psykologiske portretter.

Forsiden til førsteutgaven i originalbind.