KRATTSKOG

«Skrevet av meg. Skrevet idag for å lette mitt hjerte. Jeg har mistet min post i kafeen og mine glade dager. Alt har jeg mistet. Og kafeen var Kafé Maximilian. En ung herre i grå klær kom aften efter aften sammen med to venner og satte seg ved et av mine bord. Det kom så mange herrer, alle hadde de et vennlig ord til meg, – denne intet. Han var høy og sped, hadde bløtt, sort hår og blå øyne som han undertiden så på meg med. På hans overmunn var en liten mustasje begynt å vokse. (”Kjærlighetens slaver”) »

1903

Krattskog (1903) er en samling på tretten kortprosatekster. Temaene omhandler kunst, politikk, reisehistorier og kjærlighet.

I samlingens første tekst "Kjærlighetens slave" finner vi en av Hamsuns ytterst få kvinnelige hovedpersoner. En kvinnelig servitrise forelsker seg i en av gjestene, som imidlertid er fullstendig oppslukt av en annen kvinne. Den kvinnelige jeg-fortelleren kan likevel ikke oppgi drømmen om sin elskede.

Også i teksten "Livets røst" er kjærlighet tema. En mannlig forfatter H*** opplever en kveld å bli forført av en ung kvinne. Da han morgenen etter skal forlate leiligheten hennes, oppdager han at kvinnens nylig avdøde eldre ektemann fortsatt ligger på likstrå der.

Lengden på tekstene varierer, fra to-tre sider og helt opptil atten.

Førsteutgaven av Krattskog i originalbind fins i Hamsunsenterets bibliotek. Foto: Hamsunsenteret.