I EVENTYRLAND

«Vi befinner oss først i september i St. Petersburg. Jeg skal med statsstipendium gjøre en reise til Kaukasien, til Orienten, Persien, Tyrkiet. Vi kommer fra Finland hvor vi har bodd et år. På nitten sumpige øer anla Peter den store en by for nøyaktig to hundre år siden. Neva gjennomhuller byen overalt, den er forunderlig opprevet, stykkevis, og den er forunderlig blandet: vesteuropeiske praktkaserner vrimler sammen med bysantinske kuppelbygninger og henrivende leirehuser.»

«Jeg sitter og er hjemme her, det vil si borte, altså i mitt ess. (I Eventyrland, 1903)»

1903

I september 1899 gjorde Knut Hamsun en reise fra Finland gjennom Russland og Kaukasus til Tyrkia sammen med sin kone Bergljot. Reisen resulterte i den subjektive reiseskildringen I eventyrland. Opplevet og drømt i Kaukasien (1903).

Boken er holdt i en lett og kåserende stil, ispedd vakre, naturlyriske sekvenser. Hamsun er udelt positiv i sitt møte med Østen og trekker fram likheter mellom Østens natur og sitt eget Nordland. I likhet med dramaet Dronning Tamara (1903) er også I eventyrland svært positiv og fordomsfri i sin framstilling av muslimsk tro og verdier.

Hamsun omtalte senere reisen til Kaukasus som "den eneste reise jeg har gjort i mitt liv" og mente lenge at boken var det beste han noen gang hadde skrevet.

Forsiden av 5. utgave fra 2005. Foto: Gyldendal Norsk Forlag