VED RIKETS PORT

«FRUEN: Så, Ingeborg, nu er det bare noen lommetørklær og andre småting igjen og det kan jeg gjøre alene. Gå nu du det ærend. Kast på deg et tørkle. INGEBORG: Jaja (vil gå). FRUEN: Ja, men ta med deg kurven. INGEBORG: Å ja, det er sant (tar den største kurv full av lintøy og går forbi verandaen til baktrappen av huset).»

1895

Ved rikets port (1895) er et skuespill i fire akter. Sammen med Livets spill (1886) og Aftenrøde (1898) utgjør dramaet en trilogi med Ivar Kareno i hovedrollen.

I Ved rikets port er Kareno en 29 år gammel steil og ubøyelig anti-demokratisk filosofistudent som lever og ånder for sine Nietzsche-inspirerte studier. Sammen med sin kone Elina opplever han økonomiske vanskeligheter, men nekter prinsippfast å ta imot hjelp fra vennen Jerven. Den glød han vier sitt filosofiske arbeid, står i kontrast til hans uengasjerte forhold til Elina. Hans elitistiske meninger blir utfordret da Elina forlater Kareno til fordel for sin elsker, journalist Bondesen.

Det var på grunn av at hun var tiltenkt rollen som Elina i Nationaltheatrets oppsetning av stykket, at Marie Andersen i 1908 første gang møtte Hamsun.

Forside førsteutgaven i originalbind. Foto: Nasjonalbiblioteket