Skeiv litteratur på Hamsundagene (oppdatert 25/7)

Det er skeivt kulturår i år. Det feirer vi med en god dose fokus på skeiv litteratur. Vi skal lese, lytte til og snakke om skeiv litteratur en hel dag i festivalen.

Hamsundagene 2022
07.06.202215:16 Anita Overelv

Allting går. Stundom går det skeivt - heter årets Hamsundager. Passer godt til det skeive kulturåret 2022!

I år er det 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge, da Straffelovens paragraf 213 ble opphevet. Det er rart å tenke på i dag at Norge hadde en paragraf i straffeloven som forbød folk av samme kjønn å ha sex. Og det kunne få store negative konsekvenser ikke bare strafferettslig, men sosialt og karrieremessig også. Heldigvis er det ikke slik lengre. Og det skal vi feire med å dedikere fredagen i festivalen til Skeiv litteratur. 

Med tema "Skeiv Litteratur" ønsker vi å diskutere og undersøke skeiv litteratur og skeives lesning av litteratur, koding i språk, kjente (og mindre kjente) stigma, skjulte meninger, men også tillagte meninger og holdninger. Mange forfattere og forfatterskap har gjennom ulike lesninger, tolkninger og antakelser, blitt tolket som markører for LHBTQ-perspektiver. I samtale med aktuelle og interessante forfattere og fagfolk, skal vi få en større forståelse og kunnskap om tematikken. Vi skal bli kjent med skeive tekster og forfatterskap, både samtidige og historiske. Eksempelvis er karakteren Eleseus, Isaks eldste sønn i Hamsuns Nobelprisvinnende bok, Markens grøde, blitdEt sett og lest som homofil. Men er det en riktig tolkning?

Hamsundagene inviterer til debatt om tema. I panelet består av M. Seppola Simonsen, kvensk poet, Molly Øxnevad, forfatter, Vera Danielsen Lindbach, litteraturviter og ekspert på skeiv barne - og ungdomslitteratur, Lars Magnus Krogh Utne, litteraturformidler på Hamsunsenteret. De er alle skeive. Til å lede denne gjengen og holde en innledning om skeiv litteratur har vi fått med oss Ellen Mortensen som er Professor emerita i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. 

Dette er den debatten hvor det blir laget sitater fra! 

Vi skal i tillegg få anbefalt skeiv litteratur, vi skal lytte til skeive tekster, og vi skal bli berde kjent med skeive forfattere. Og vi skal danse til skeiv musikk! Og le av skeive vitser. Vi skal se til at det blir noen skeive kaker i Kafe SULT også.