Jakten på medaljen får oppmerksomhet i Tyskland

Jakten på medaljen har igjen fått oppmerksomhet utover landegrensene. I den tyske avisen Frankfurter Allgemeine zeitung kan vi lese en artikkel om Hamsun og Nobelprisen.

Jakten på medaljen

Jakten på medaljen i Frankfurter Allgemeine zeitung.

Den tyske avisen Frankfurter Allgemeine zeitung forteller om prosjektet «Jakten på medaljen» som ble lansert under årets Hamsundager som ble arrangert på Hamsunsenteret i august.

Avisen ser på dette 23-karats gullstykket som et sterkt symbol på både de strålende og mørke sidene av Hamsuns liv og verk. «Hvorfor stilte Hamsun sitt verk til tjeneste for NS-propaganda da han skjenket sin medalje til Joseph Goebbels?", spør artikkelforfatterne.

Det er en grundig artikkel om Hamsun, Nobel-nominasjonene og historien og handling og budskapet i "Markens grøde". Artikkelen tar også for seg Nobelmedaljens skjebne og Hamsuns forhold til Tyskland og Joseph Goebbels.  

"Det er veldig spennende at en av Tysklands største aviser gjør en sak på Hamsun og Nobelprisen nå. Det viser at Hamsuns storhet som forfatter og hans litterære verk fortsatt har nyhetens interesse internasjonalt. Det er i år 100 år siden Hamsun mottok Nobelprisen og fortsatt er hans liv og forfatterskap høyst levende." - sier prosjektleder og festivalsjef for Hamsundagene Anita Overelv.  

Prosjektet "Jakten på medaljen - et antifascistisk kunstprosjekt" går i korthet ut på å søke etter Nobelprisen som Knut Hamsun mottok i 1920 og som han gav til Hitlers propagandaminister, Joseph Goebbels i juni 1943. Fakta er at ingen vet hvor medaljen eller diplomet er per i dag. Jakten på medaljen er et prosjekt i regi av Hamsunsenteret.

Artikkelen i Frankfurter Allgemeine kan leses i sin helhet, på tysk (se bilde). 

les NRKs artikkel om "Jakten" her: Jaktar på den forsvunnede (...). 

Artikkel i Frankfurter Allgemein zeitung om Hamsun

Forfatter Knut Hamsun