4 forfattere klare for Hamsundagene

Festivaler er føleri, mening og engasjement. Og kunst i alle former. Hamsundagene tar dette alvorlig og til årets Hamsundager kommer noen av de fineste tekst-kunstnerne vi har i dette landet.

Hamsundagene 2018

Erlend O. Nødtvedt debuterte som romanforfatter med Vestlandet i 2017, og vi jubler, for det er en fest av en bok. Han debuterte som dikter allerede i 2008 med samlingen Harudes, som han fikk Ung Poesi-prisen for. Diktsamlingen Bergens beskrivelse fikk strålende kritikker og ble kåret til en av årets beste bøker 2011 i Klassekampen. Nødtvedt fikk Bjørnsonstipendet 2012. Han er kåret blant de ti fremste unge norske forfatterne av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival. Poesi-pønkeren skal på Hamsundagene blant annet samtale med Ph.D.-stipendiat og  Hamsundagenes poesikonsulent Ingri Løkholm Ramberg om å dikte et landskap. Velkommen til en oral disputt mellom Nord-Norge og Vestlandet.

Sven Henriksen, skuespiller og skribent, var nettopp innom Hamsunsenteret med Nordland teater og spilte  liten gutt med skavanker (Lille Eyolf). Sven er kul også  som storkjefta samfunnsropert og som mørk Tom Waits- tolker. I sommer kommer han tilbake til Hamarøy med sin siste bok, full av bra støy: Men hold kjeft da, Henriksen. Boka utgitt på det fabelaktige forlaget Utenfor Allfarvei, er en samling tekster innenfor blogg og poesi Henriksen formulerer sitt prosjekt slik: «Jeg tror at å reflektere og tenke sammen med mange mennesker kan flytte grenser og åpne for ny erkjennelse, både for meg selv og for andre». På Hamsundagene gir Henriksen oss høydepunkter fra livet og boka sammen med pianist Sissel Brean . Sven får også fritt ord i debatten som skal holdes om «Kunsten, den femte statsmakt. Ansvar og sensur».

Cecilie Løveid fikk Brageprisen og Kritikerprisen 2017, priser som føyer seg til en lang rekke av priser. Løveids forfatterskap omfatter verker innenfor de fleste sjangre. Hun debuterte med romanen Most i 1972, og har siden skrevet både prosa, lyrikk, og dramatikk. Hun er en av våre mest spilte samtidsdramatikere, og regnes som en av de betydeligste lyrikerne i norsk litteratur.  Om hennes siste bok Vandreutstillinger, skrev Aftenposten: «Morsom og fornyende poesi om kunstverk og kunstnere. Dette er Løveid på sitt beste». Løveid skal holde festtalen i anledning Hamsuns fødselsdag og delta i bokprat sammen med poesikonsulent Løkholm Ramberg.

Birger Emanuelsen, ung romanforfatter som også er godt prisbelønnet. Gjennom en bokprat med Ph.D-stipendiat Andreas Lødemel forsnakker han om sin nyeste roman; Jeg skal beskytte deg som kommer i august.  Emanuelsen er i tillegg en av bidragsyterne til Hamsun-selskapets Litteraturseminar. Han debuterte i 2012 med novellesamlingen For riket er ditt, utropt til en av årets tre beste bøker i Dagbladet. For romanen Fra jorden roper blodet (2014) fikk Emanuelsen Ungdommens kritikerpris og Sørlandets litteraturpris. Romanene Historien om et godt menneske (2015) og Anna og kjærligheten (2016) plasserer ham ifølge kritikerne blant Norges mest interessante unge forfattere.

Nærmere informasjon om billetter kommer.

Vi anbefaler deg å kjøpe festivalpass, og det kan du kjøpe HER

Erlend O Nødtvedt
Utenfor allfarvei forlag
Sven Henriksen
Colon Forlag
Cecilie Løveid
Paal Austad
BIrger Emanuelsen