Velkommen til Hamsundagene i Hamarøy - 40 år i kulturens tjeneste.

Årets tema: "Allting går. Stundom går det skjevt" (Knut Hamsun, Ringen sluttet).

15.03.202215:51 Anita Overelv

Hamsundagene er en litteratur– og kulturfestival som ble arrangert for første gang allerede i 1982 på Hamarøy. Festivalen har som misjon å formidle forfatter Knut Hamsuns liv og forfatterskap. I 2022 er det hele 40 år siden festivalen ble til. Festivalen har siden den gang blitt arrangert annet hvert år. Med unntak av åpningen av Hamsunsenteret (09) da var det Hamsundager både 2008, 2009 og i 2010. Den litterære foreningen Hamsun-selskapet, har alltid hatt en sentral rolle i Hamusndagene. De er nesten alltid med sitt litteraturseminar under dagene. I år kommer en miniversjon av dette og arrangert på Tranøy under Hamsundagene.   

Programmeringen til Hamsundagene har alltid vært gjennomsyret av forfatter Hamsuns liv og leven. Tematisk er det ikke noe som er spart, og festivalen har vært arena og mikrofon for de aller fleste med en større eller mindre Hamsunsk tilnærming. Skulle bare mangle. Inntil de siste 6 årene kunne festivalen strekke seg over 6 – 10 dager, og mange aktører var involvert i avvikling og programmering. Men tidene forandrer seg. De Hamsundagene du får i dag er over tre dager. Det er litteratur i fokus. Og det skjer på Hamsunsenteret i Æventyrsalen i all hovedsak. Men myten lever videre om store folkevandringer til Hamarøy med fest og sprell i hele regionen i dager og uker. Og det er det vi håper på at det blir også i 2022. Første dagen av litteraturfestivalen starter på Hamsund, ved Barndomshjemmet til Knud Pedersen. Der skal det tro tradisjon holdes «dagens appell» og det blir vernissasje med årets festivalkunstner, Regine Hamsun (Knuts barnebarn) på låven. Men festivalen byr også på Skeiv litteratur, Munch møter Hamsun, ny utstilling i tårnet, konserter, StilleLytting, bokprat, debatt, Omreisende Bokfest for de unge og mye mer. 

I anledning 40 år siden første festival skal vi i år ha en liten kavalkade på sosiale medier. Annen hver uke skal vi legge ut en historisk «funfacts» om festivalen. Hvor vi forteller og visualiserer ting du ikke viste, eller ikke husker fra tidligere festivalen. Og vi skal senke ventetiden med konkurranser og morsomheter både med og uten Hamsun. Alt får du via vår Instagram og Facebook. Anbefaler at du følger oss på disse plattformene. Søk på Hamsundagne.      

Velkommen til Hamarøy og Hamsundagene 2022.