Steven Holl

Den amerikanske arkitekten Steven Holl ble født i 1947 i Washington, men er av norsk avstamning.

På 1970-tallet etablerte han Steven Holl Architects. Han er blant annet kjent for å ha tegnet boligkomplekser i Fukuoka og i Chiba, Japan (1991 og 1996) og St. Ignatius-kapellet i Seattle, USA (1997). Steven Holl fikk sitt gjennombrudd som arkitekt med Kiasma, museet for samtidskunst i Helsinki i Finland (1998).

Steven Holl er ikke bare kjent for sin arkitektur, men også for sine akvareller. Alle nye prosjekt starter med en akvarellskisse som, i følge arkitekten selv, er avgjørende for det videre arbeidet.

Steven Holl har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse. I 2001 ble han kåret til den beste amerikanske arkitekten av Time Magazine fordi han blant annet tegner "buildings that satisfy the spirit as well as the eye". De siste årene har han også utmerket seg i Norge med tegningene av Hamsunsenteret i Hamarøy. Arbeidet med senteret startet med akvarelltegninger allerede i 1994.

For Hamsunsenteret har Steven Holl blitt tildelt og nominert til en rekke arkitekturpriser og utnevnelser. I 1997 mottok han Progressive Architecture Award. For Hamsunsenteret har Steven Holl også blitt tildelt AIA NY Honor Awards 2010, som deles ut av American Institue of Architects (AIA) New York Chapter. Hamsunsenteret ble også nominert som ett av verdens topp fem offentlige bygg i kategorien Best New Public Building 2010 under Wallpaper Design Awards av det internasjonale magasinet Wallpaper, som regnes som det ledende tidsskriftet innen design og arkitektur. Selv har Steven Holl beskrevet Hamsunsenteret som sin mest betydningsfulle bygning.