Strikkegensere inspirert av Markens grøde og Victoria

Designer Lill Cathrine Ekra tak utgangspunkt i Knut Hamsuns litteratur og barndomsminner fra Hamarøy når hun lager mønster og velger farger til sine strikkegensere.

julekalender 2021

– Det som fikk meg til å lage Markens grøde-genseren er mitt forhold til naturen og litteraturen til Knut Hamsun. Alt er en berikelse og dette er min måte å vise hvor takknemlig jeg er, sier designer Lill Cathrine Ekra.

Med røtter fra Hamarøy og et sterkt forhold til Knut Hamsuns litteratur har hun latt seg inspirere av Hamsuns naturskildringer og karakterer under arbeidet med Markens grøde-genseren. 

Fargene skal gjenspeile naturen sett gjennom designerens barndomsøyne.

– Som barn var jeg ofte på besøk hos mine besteforeldre som bodde på Ekra gård i Røsvik på Hamarøy. Ekra gård besto før av et mylder av familie, med fjøs og dyrehold. Jeg hadde en fantastisk barndom der med foreldre og besteforeldre som var til stede og lærte meg viktige grunnverdier gjennom gårdsbruk og tilknyttinga til jorda. Minnene har preget fargevalget i genseren. Det brune i bunn er marken, hvor det gror og spirer. Deretter vokser sommerblomster og korn opp, her ved lilla geitrams. Det blå er himmel og hav, sier Ekra. 

Mønsteret i bærestykket på Markens grøde-genseren er en tolkning av Isaks personlighet. 

– Mønsteret viser det vakre, skjøre, sterke, ekte og solide ved Isak slik jeg ser ham for meg når jeg leser romanen, sier hun. 

Vikcoria-genseren

Victoria var den aller første boken Ekra leste av Hamsun. Hun var 14 år gammel og ble betatt av kjærlighetshistorien.

– Det gjorde inntrykk på meg at verden kunne skildres så fint og vondt på samme tid, på bare 100 forfattersider for over 100 år siden. Victoria har fulgt meg gjennom årene, og er lest flere ganger. En roman som skaper nye følelser og refleksjoner for hver gang. Ikke bare over kjærlighetshistorien, men over innholdet og de ulike karakterene – deres særegne personlighetstrekk, de sosiale klasseskillene og hvordan dette skildres. Det gjenspeiler datiden, men kunne like gjerne vært i nåtiden. Dette er for meg givende og fascinerende. Det måtte bli en genser av dette, sier Ekra.  

Sterke røtter i Hamarøy

Ekra er bosatt i Harstad, men besøker Hamarøy hvert år. 

– Fjellene, havet og stedet er fantastisk flott. Naturen viser seg virkelig fra sin beste side, og med Nordlandssommerens sjarm er høydepunktet å gå i fjellheimen. I sommer gikk jeg nok en gang på fjellet "Hatten", denne gangen iført Markens grøde-genseren, det var en fantastisk god følelse.

Markens grøde-genseren finnes i to versjoner, en med sort bunnfarge som har fått navnet «Isak» og en blå som har fått navnet «Inger». 

Kjøp oppskrift og garn

Oppskrift kan kjøpes til en hyggelig julepris 75,- (vanlig pris 99,-) ved å sende mail til designer Lill Cathrine Ekra: lillcathrineekra@gmail.com 

Garnpakker og mønster kan kjøpes her.

Lill Cathrine Ekra
Strikkedesigner Lill Cathrine Ekra lar seg inspirere av Knut Hamsuns litteratur når hun lager nye strikkegensere.
Lill Cathrine Ekra
Victoria-genseren er inspirert av Knut Hamsuns kjente kjærlighetsfortelling.
Lill Cathrine Ekra
Mønsteret og fargevalget i Markens grøde-genseren er inspirert av Knut Hamsuns Nobelprisroman. Her er Inger-versjonen.
Lill Cathrine Ekra
Markens grøde-genseren kommer i to versjoner. Her er designeren iført Isak-versjonen.