Markens grøde for barn

Urpremiere under Hamsundagene!

Billetter HER

Forestillingen har urpremiere fredag 7. august kl.: 13:00, I Pan skoger, oppmøte ved Hamsunsenteret.  Billetter til forestilling kjøpes på nett.

Den kulturelle skolesekken kontaktet Hamsunsenteret med en klar forespørsel: Hvordan kan vi presentere litterære klassikere for barn, og la ungene få utforske verket og problemstillinger som en workshop. 

For å finne ut av dette tok vi med oss romanen «Markens Grøde», en billedkunstner, en musiker, en slampoet og en teaterinstruktør ut i Nordlandsskogen.

– Målet er å så et frø og la elevene bli kjent med universet i Markens grøde på sine premisser, sier Solveig Hirsch, nestleder på Hamsunsenteret.

Hirsch forteller at oppegget kretser rundt temaene bærekraft, ressursbruk og respekt for naturen. Dette er sentrale tema i Markens grøde som mer aktuelle enn noensinne.

Slampoesi

Resultatet er en workshop der historien om Inger og Isak i Markens Grøde fortelles gjennom slampoesi, musikk og muntlig fortellerkunst. Kombinert med et kunstverksted der elevene selv lafter hus, bygger opp sine egne gårdsbruk; Sellanrå i miniatyr og lar historien fra boka utspille seg på sine bruk.

Elevene gjør som Isak, finner seg sitt eget sted i skogen og bygger opp en gård helt fra grunnen av med det de finner der de er. I takt med at historien i romanen utvikler seg, utvikles også gårdsbrukene. Etter hvert blir det gruvedrift i nærheten og det etableres et handelssted der elevene kan bytte til seg varer og verktøy de trenger for å bygge videre. 

Turné til høsten

Opplegget er utviklet for elever i femte klasse og skal på turné for den kulturelle skolesekken i Nordland høsten 2020 og våren 2021.

Prosjektet er et samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken Nordland, Sceneinstruktørordningen i Nordland og Hamsunsenteret.  Aktører er kunstner Kamilla Sajetz Mathisen, slampoet Ingvild Austgulen og musiker Anna Holand.