Glimma, Mysterier og sensommerlykke!

En stol ute i vannet, er det mulig å nå den med små føtter? Ja visst. Sanna (6) og Sølve (7) leker seg gjennom kunststien «Mysterier» ned til Glimma der en stor stol har tatt plass i havstrømmen.

Nordlandssommerens evige dag byr på gode opplevelser for små og store. Rett nedenfor Hamsunsenteret finner du en kunststi som har fått navnet Mysterier. Stien består av kunstinstallasjoner i naturmaterialer laget spesielt for Hamsunsenteret av kunstneren Kamilla Sajetz Mathisen.

HAVSTOLEN

Store kuler som danser mellom trærne, keramikk som lager lyd og steiner med ord på. Tar du turen gjennom skogen kommer du til havstrømmen Glimma, som Knut Hamsun skriver om blant annet i novellen «Et spøkelse» og romanen «En vandrer spiller med sordin». I fjæra har kunstneren lagt ut små steiner med Hamsun-sitater på. Let, finn og ta gjerne med deg en stein eller to. Vi fyller på med steiner fra et lite lager Kamilla har lagt igjen til oss. Og har du lyst kan du klatre opp på den store stolen som har fått nye føtter og gjenoppstått i havkanten. Der har Havstolen bodd i flere år inntil den måtte på land fordi beina var i ferd med å råtne. I slutten av juli kom stolen opp igjen, til glede for små og store barn og helt sikkert noen voksne også. 

GRATIS 

Etter å ha hilst på Havstolen fortsetter kunststien videre i skogen og ender sin ferd tilbake ved Hamsunsenteret. Stien er tilgjengelig for alle som vil og den er åpen året rundt. Det koster ingen ting å vandre i kunstløypa ned mot Glimma. 

KERAMIKK 

Kunstner Kamilla Sajetz Mathisen har også tidligere hatt arbeider i skogen, den gang het det «Pans Skoger». Hun er oppvokst i Djupvik i Sørfold og bosatt i Bergen. Fra kunst- og designhøgskolen i Bergen har hun en bachelor i keramikk og en master i kunst. Mest jobber hun med figurative skulpturer og installasjoner i keramikk, men har også hatt oppdrag for den kulturelle skolesekken, blant annet i samarbeid med Hamsunsenteret. 
 
«Så sitter jeg igjen og hører på suset i skogen.  
Er det Egeerhavet som ligger og lyder, er det havstrømmen Glimma? Jeg blir svak av å sitte og lytte, erindringer veller opp i meg fra mitt liv, tusen gleder, musikk og øyne og blomster. Det er ingen herlighet til som suset i skogen, det er som å gynge, det er som galskap: Uganda, Tananarivo, Honolulu, Atacama, Venezuela». 
Knut Hamsun «En vandrer spiller med sordin» 

-----------------

Samarbeidspartnere: 

  • Kulturdirektoratet 
  • Kunstsentrene i Norge/Regionale prosjektmidler 
  • Hamsunsenteret 
Martin Losvik, Hamsunsenteret
Sanna Sørgård Falk (6) og Sølve Solem-Humberset (7) fant Havstolen ved Glimma.
Martin Losvik, Hamsunsenteret
Bak Hamsunsenteret ligger kunststien Mysterier.
Martin Losvik, Hamsunsenteret
Følg de brune pilene, lytt etter lyden av keramikk og finn spennende installasjoner.
Martin Losvik, Hamsunsenteret
Jenny Sørgård Falk (3,5) på oppdagelse i Mysterier.
Martin Losvik, Hamsunsenteret
Finn en stein og ta med hjem.