Hamsunsenteret går oransje

25. november markeres den internasjonale dagen mot vold mot kvinner. Kjente bygninger over hele Norge lyssettes denne dagen i oransje.

Dette for å bidra til økt oppmerksomhet og synliggjøring av en av de mest fremtredende utfordringene innenfor arbeidet med menneskerettigheter: vold mot kvinner og jenter.

Hamsunsenteret lyssettes som et symbol på en hverdag fri for vold mot kvinner og jenter.

I 2020 omtalte FNs generalsekretær António Guterres den økende volden mot kvinner som en «skjult krig mot kvinner».

– Skjult får en ekstra betydning når årets tematikk – femisid, drap på kvinner fordi de er kvinner – ikke engang eksisterer i norsk kontekst og dermed ikke får den oppmerksomheten det fortjener. Ordet femisid finnes ikke i ordboken, men som et fenomen er det tydelig til stede i hverdagen vår, sier produsent ved Hamsunsenteret, Anita Overelv.

Femisid omfatter blant annet partnerdrap, æresdrap, død som følge av kjønnslemlestelse, i tillegg til drap på kvinner og jenter relatert til medgift, preferanse for sønner, menneskehandel, sexarbeid, seksuell orientering, kjønnsidentitet, rasisme og etnisk tilhørighet.

Når søkelyset nå rettes mot vold mot kvinner den 25. november og signalbygg over hele verden lyssettes i oransje, markerer dette en ypperlig anledning til å sette tematikken på dagsorden. Den påfølgende 16-dagerskampanjen mot vold mot kvinner er en internasjonal kampanje som arrangeres hvert år frem til 10. desember for å forebygge og eliminere vold mot kvinner og jenter.

Hamsunsenteret samarbeider med FOKUS – Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål om å markere denne dagen og dette viktige temaet.

Les mer om årets kampanje på www.16days.no.