- Min viktigste festival så langt!
Hamsundagene 2020 er avsluttet, men ikke over.
Hamsundagene 2020 er den viktigste festivalen jeg har arrangert, og takk for det.
Jeg har vært ansvarlig for mange festivaler i min tid, men årets Hamsundager er nok den viktigste, så langt. Det er flere grunner til det. Først av alt er vi midt i en verdens-pandemi som gjør at vi er sosialt distansert fra hverandre og de vante møtepunkter der vi snakker sammen, utveksler og opplever ting sammen, uteblir. Fysiske møtesteder som Hamsundagene er spesielt viktig i utfordrende tide da vi kan kjenne på felleskap, solidaritet og det virkelige livet. Jeg mener hardnakket at det er skadelig for demokratiet og humaniteten med langvarig global sosial distansering. Vi må se hverandre, være med hverandre og tale sammen for å ikke miste fotfeste og troa på både nuet og fremtiden. Et annet moment er alle de inviterte forfattere og bidragsytere som utgjorde årtes programmering var en ubestridt suksess. De fikk satt ord på viktige og vanskelige temaer; feminismen, undertrykking og likeverd, nazisme og fremmedfrykt, rasisme og fornorsking. Hamsunsenteret er et forfattermuseum som tar sikte på å legge til rette for de vanskelige samtalene og historiene og Hamsundagene er veldig takknemlig for den romsligheten og takhøyden som muliggjør vårt valg av program. Hamsundagene skal provosere, engasjere og røre borti ubehag og det usnakka.
Hvorfor jakte på medaljen?
Når jeg er med å lage festival, er noen sentrale ting jeg håper skal skje, og en av de er endring! Og det tror jeg vi har fått til med årets Hamsundager. Både i fysisk format på festivalen, men også å bli tatt seriøst som en arena for viktige, samtidsrelevante og utfordrende temaer. Prosjektet «Jakten på medaljen, et anti-fascistisk kunstprosjekt» er et av mine hjertebarn. Jeg er veldig glad i Knut Hamsuns penn og forfatterskap. Han er en av mine favoritt-forfattere, også før jeg begynte å jobbe på Hamsunsenteret. Vi skiller kunst og kunstner. Vi vet mennesket er sammensatt og komplekst, kanskje spesielt Knut Hamsun. Det sentrale er at vi skal forstå slik at vi ikke kopierer vår nære histories mørke sider. Hamsun var nazist. Han gav Nobelprisen til Propagandaminister Goebbels. Det er så mye med denne historien som pirrer og skurrer. Og som vi kan lære noe av. Derfor skal vi jakte på medaljen.
I år skulle vi dra i gang samisk kulturfest på Hamsundagene. Men det ble for vanskelig da pandemien var et faktum. Vi er imidlertid veldig takknemlige for at vi fikk til en debatt om samisk identitet i litteraturen. At denne debatten ble heftig og følelsesladet er slett ikke uforutsett. Hamsuns omtale om samene i særlig Markens grøde, er rasistisk. Hvordan kan vi bruke det vi vet og lærer til å komme videre til utvidet forståelse og kulturell samhandling? Hábmera/ Hamarøy er et lulesamisk språkområdet og som gjennom Árran- Lulesamisk senter, Hamsunsenteret og Hamsundagene har glimrende arenaer og ressurser til å skape noe varige endringer sammen.
En annen litterær hjertesak for meg er Litteraturen i Nord. Takk til debattantene og forlaget Utenfor Allfarvei for en grundig og god belysning av litteraturens utfordring i Nord. Vi ser frem til det nye litterære nettstedet "Skussmål", hvor vi kan lese og lære om ny Nord-norsk litteratur, få oppdateringer på hva som beveger seg i bokverden (i Nord). Kanskje tiden er over da den Nord-norske litteraturen snakket med for lav stemme?
Og så skal vi ikke glemme at folk kommer på festival også for å ha det moro og sosialt (med god avstand). Bakgården som var årets nykommer, ble en flott, løs og ledig arena hvor folk møttes med lave skuldre og ble kjent med nye fjes og traff gamle venner. Og midt i alt alvoret var det mye gøy fra scena i Æventyrsalen også; Diskusjon Hvorfor Hamsun? Konsert med Opphav. Folkeopplysning med Nordting, for å nevne noe.
Og jeg må berømme de frivillige og de ansatte på Hamsunsenteret for en fremdragende (og smått oppdragende) jobb de har gjort gjennom hele uka. Blide, hyggelige og veldig flinke! Og publikum, som stiller seg i kø, gang på gang, med god avstand, vasker henda og har god tid! Å være på festival er et lagspill; alle må gjøre sitt for at alle skal ha det bra!
Og selv om hovedpersonen og Nobeljubilanten Knut Hamsun fikk kjørt seg i debattene om samisk identitet og rasisme, nazisme og feminisme, så er det vel ingen tvil om Hamsun er en av våre største forfattere. Gratulerer til Knut Hamsun med 100 års Nobelprisjubileum. Hamsundagene skal fortsette med nazi-mas, rasisme-mas og feminisme-mas, det kan jeg love alle. Festival har fra gammelt av vært en arena hvor folket festet og «sparka oppover» gjennom satire, teater, gjøgleri med mening, sang og dans. La oss aldri slutte med det!
Og husk:
Hold avstand, vask henda og ha god tid. Så kommer vi oss igjennom denne utfordrende tiden sammen. Sier som Isak i Markens grøde: Glede er ikke moro!
Takk for denne gang og velkommen tilbake på Hamsundagene på Hamsunsenteret i 2022.