Hamsundagene på Hamarøy ble første gang avholdt i 1982. I år skjer det fra 4. til 7. august. På årets festival skal vi feire Nobelprisen, jakte på medaljen, møte blant andre Nina Lykke og Marta Breen, og danse avstandsdisko i Bakgården.
100 år siden Nobelprisen! Jakten på medaljen starter.
I år er det 100 år siden Knut Hamsun fikk Nobelprisen i litteratur for romanen "Markens Grøde". Vi feirer Nobelprisen, men det er også en skyggeside. Det som er et kjent, men lite omtalt faktum, er at Knut Hamsun i 1943 ga Nobel- medaljen og diplomet til Tysklands propagandaminister Joseph Goebbles. Under årets Hamsundager starten jakten på medaljen, for ingen vet hvor den er. Startskuddet blir en praktisk-filosofisk samtale mellom: Professor og forfatter Tore Rem ("Reisen til Hitler"), Journalist og forfatter Per Kristian Olsen (NRK-serien "Guddommelig galskap"), Freelance-journalist og tidligere Yderst-redaktør Kristina Johnsen og initiativtaker og festivalsjef Anita Overelv.
"Dette er en viktig og skremmende historie som må fortelles. Vi kaller jakten på medaljen et anti- fascistisk kunstprosjekt. Hvordan kan en verdenslitterat og et så smart menneske som Hamsun gjøre noe slikt? Det hele skal resultere i en podkast og en utstilling. Det er få tidsvitner igjen. Vi har ingen tid å miste!" sier festivalsjef Overelv.
Livet fortalt, ekte fortellinger fra ekte folk.
Premieren er allerede utsolgt. Men det er plasser igjen på de to siste forestillingene. Dette er lokale hverdagshistorier fortalt av folk i Hamarøy / Hábmer. Også "oversettes" disse og formidles til oss i forestilling, ingen drama, ingen musikk, bare ekte historier. Vi er heldige, for vi har fått skuespillerne Rebekka Nystadbakk og Marius Lien til å gjøre jobben. Sammen med Andreas Altermark fra Sceneinnstruktørene.
Bokfest, full spredning og mye debatt.
Nina Lykke, Marta Breen, Kjerstin Anfinnsen, Nils Magne Knutsen, Billy Jacobsen, Utenfor Allfarvei Forlag og Stefan Sundström er noen av ord-kunstnerne som kommer til årets festival. Sundström, som er mest kjent som artist skal ikke ha konsert, men kommer i egenskap av å være forfatter. Han snakker om dyrkning, foredling og tomater. Utenfor Allfarvei Forlag ved Veronica Melå skal lede en debatt om Litteratur i Nord, og hvorfor den er «usynliggjort og marginalisert». Debatt blir det også når Direktør for Árran Lulesamisk senter, Lars Magne Andreassen inviterer til å snakke om samisk identitet i litteratur, der temaer som sannhetskommisjonen, stigma og joikaboller skal under lupen. Etter å ha gledet, inspirert og forarget folk overalt i både Sør og Nord de siste 6 årene, kan vi stolt presentere Nordting som siste post på årets program. De lover politikk, kritikk, allsang og folkeavstemning. På Hamsundagene får Nordting hjelp av husbandet «Sommermusikantene», som består av14 lokale kids i alderen 13 – 17 år.
Årets festivalkunstnere
Er den Berlin-bosatte Hamarøymannen Johan Reisang og israelske Ela Buria. Paret har samarbeidet med blant annet Aftenposten, Gyldendal Forlag, på diverse prosjekter. Stikkord for årets utstilling, som har vernissasje på åpningsdagen, er kontrastene og paradoksene i Hamsuns liv og diktning.
HamsunKveldene i Bakgården på Hamsunsenteret.
Panndemi-tilrettelegging kalles det, og vi gjør det, lager skikkelig festivalstemning i Bakgården med DJs og avstands-disko. Hamsundagene har invitert blant andre Kommunalråden i Hamarøy Eirik André Hopland aka DJ Maur til å spille sine favorittlåter og festivalsjef for Trænafestivalen, Martin Rugelsjøen aka DJ Rugelsjøen. I tillegg til DJ SKRAMberg aka Ingri Løkholm Ramberg og DJ Kassett som navnet tilsier spiller sine favorittlåter på kassett - LIVE. Den eneste konserten vi byr på i år er Opphav, poet, slammer og tekstkunstner Ingvild Austgulen og gitarist Louisa Danielsson.
Husk på: Trygg festival får vi alle ved å vaske henda, holde avstand (også når det blir disko) og ha god tid. Velkommen til Hamsundagene 2020.