Hamsundagene feirer Nobelprisen

I år er det 100 år siden Knut Hamsun tok imot Nobelprisen i litteratur. Prisen var og er den største internasjonale anerkjennelse en forfatter kan få. Årets Hamsundager ser nærmere på prisen, både for- og baksiden av medaljen.

Programmet til årets Hamsundager på Hamarøy inneholder forfattersamtaler, debatter, kunstutstilling, matopplevelser, konserter, teater og formidling for barn. 

Marta Breen, Nina Lykke, Tore Rem, Kjersti Anfinnsen, Nils Magne Knutsen og Billy Jacobsen er noen av forfatterne som gjester Hamarøy 4.-7. august.

Hamsuns Nobelpris belyses med foredrag og debatter. Tore Rem skal foredra om "Nazismens litterære Norge" og delta i samtale om Hamsuns Nobel-medalje som ingen vet hvor er. Alvhild Dvergsdal holder et foredrag om Hamsun og Nobelprisen. 

Hvorfor Hamsun?

Hamsundagene har utfordret årets festivalforfattere til å relfektere over sitt forhold til Knut Hamsun. Hvordan har han påvirket deres forfattervirke? Hvordan leser og forstår vi en Nobelprisvinner som også støttet den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig? På litteraturdagen 5. august samler vi Nina Lykke, Marta Breen og stipendiat Ingri L. Ramberg til samtale om "Hvorfor Hamsun?" med direktør ved Hamsunsenteret Arne André Solvang som ordstyrer. 

NORDTING kommer!

NORDTING er en mobil folkeforsamling, en separatistbevegelse og en fest for periferien. Det er en blanding av folkemøte, festforestilling og politisk powerpoint-foredrag.

NORDTING besøker Hamarøy og Hamsundagene for første gang - etter å ha gledet, inspirert og forarget folk overalt både i sør og nord de siste 6 årene. De avslutter Hamsundagene 2020 med en forestilling 7. august. 

Heller ikke på Hamarøy mangler det saker å ta tak i for opprørsgeriljaen: Regjeringens kvotemelding er akkurat vedtatt, lokale oppdrettsbaroner vil bygge en gigantisk havfarm i Vestfjorden og folketallet i Nord synker dramatisk. Alt dette er opplagte saker for NORDTING å ta tak i.

Det blir musikk for tørrfisk og oljefat, powerpoint, Jack Berntsen, dans, IKEA-tallerkener, kanskje et korps, vodka og politisk analyse. Og ikke minst: Det blir folkeavstemninger.

Dass og Hamsun

Dikterpresten Petter Dass og Knut Hamsun vokste opp i Nord-Norge. De ble begge nyskapende diktere, og gjennom sine forfatterskap bidro de sterkt til å løfte det usynlige Nord-Norge fram i lyset. Begge dikterne ble, hver til sin tid og hver på sin måte, tydelige talsmenn for at Nord-Norge skulle bli sett som en likeverdig del av Norge. 

Nils Magne Knutsen er en kjent mann i Hamsunmiljøet. Nå har han gitt ut en bok om Petter Dass og gjester igjen Hamsundagene og Hamarøy. 

Knutsen skal sammen med Hamsunsenterets forskningsleder og Hamsun-ekspert, Alvhild Dvergsdal, samtale om disse poetiske menn fra nord. Til tross for mange hundre år mellom deres vandring på jorden, er det mange likhetstrekk å spore. 

Prisvinnere og litteraturdebatter

Hamsundagene er glade for også å kunne pressentere Nord-Norges viktigste litteraturpris, Havmannprisen og vinner i 2020; Kjersti Anfinnsen. Anfinnsen har ikke bare vunnet pris, men tatt fatt på en debatt om media og litteratur. Hvorfor er det ingen som skriver om litteratur i Nord? Denne debatten har vi utfordret forlagssjef Veronica Melå i Utenfor Allfarvei til å sette sammen et panel hvor vi skal belyse problemet med den "usynlige litteraturen i Nord". Vi har også utfordret direktør på Árran Lulesamisk senter, Lars Magne Andreassen til å sette sammen et panel som skal debattere samisk identitet i litteraturen, med utgangspunkt i "Saltbingen" som er en historie fra Tysfjorden, her hvor vi bor. Sammen skal vi mane frem det litterære landskapet i Nord.  

Trygg på festival

Trygg festival får vi ved å holde avstand (minst 1 meter), vaske henda ofte, ha god tid, vise solidaritet og være greie med hverandre. Velkommen til Hamsundagene og mange språklige lykketreff i Hamsuns eventyrland.

Hamsundagene 2020 program