Hamsunsenteret LIVE // PAN

Hamsunsenterets formidlere leser høyt for deg hver dag i påsken. Hør alle episodene her!

video

Fra og med palmesøndag til og med første påskedag skal de ansatte på Hamsunsenteret lese høyt for deg. Vi har valgt oss et av Hamsuns vakreste verker, Pan, som vi skal lese oss gjennom i løpet av påskeuken.

Vi sender høytlesingen direkte på vår Facebookside

Hør de tidligere sendingene her:

Høytlesing Pan: Del 1 av 8

Høytlesing Pan: Del 2 av 8

Høytlesing Pan: Del 3 av 8

Høytlesing Pan: Del 4 av 8

Høytlesing Pan: Del 5 av 8

Høytlesing Pan: Del 6 av 8

Høytlesing Pan: Del 7 av 8

Høytlesing Pan: Del 8 av 8

Påskekonkurranse - vinn en bokpakke!

For deg som er en ivrig lytter, og følger med hver dag, er det mulig å være med på vår lille påske-konkurranse:

Vi stiller et spørsmål hver dag fra dagens tekst. Du sender inn svaret på SMS til tlf.: 481 89 490. Husk å oppgi navnet ditt. Da blir du med i trekningen av en stor bokpakke fra Hamsunsenterets museumsbutikk.

Om Knut Hamsuns Pan (1894)

Pan er en av Hamsuns mest kjente romaner. Forfatteren selv omtalte den som «en stille og rød Kærlighedshistorie». Forteller og jeg-person er løitnant Thomas Glahn, 30 år. Glahn forteller om sine opplevelser i Nordland for to år tilbake. 

Glahn leide en hytte i utkanten av en skog i Nordland og bodde der nesten et år for å jakte sammen med sin hund Æsop og leve i naturen. Han blir etter hvert kjent med Edvarda, datter til handelsmannen Mack, som Thomas Glahn leier hytta av. De to blir forelsket i hverandre. Glahns enkle liv kompliseres, og handlingen i Pan spinner rundt deres kjærlighetsforhold og hvordan det utvikler seg.

Andre viktige personer i romanen er doktoren som ofte ledsager og belærer Edvarda; en finsk baron som dukker opp etter hvert, beiler til Edvarda og bor hos Mack; samt Eva, kvinnen som bor i smedens hus. Også mytiske personer dukker opp i romanuniverset: Diderik, Iselin og Dundas, og Pan selv – skogsguden fra gresk mytologi.

Epilogen, romanens siste del, har en ny forteller, en jaktkamerat av Glahn. Glahn er nå forsvunnet, og kameraten vil oppklare for Glahns familie hva som skjedde da de jaktet i India. Denne avsluttende delen av Pan ble faktisk publisert før romanen, som en novelle i tidsskriftet Samtiden.De som leser


Palmesøndag: Lars Magnus Krogh Utne
Mandag 6. april: Erling Ramskjell
Tirsdag 7. april: Solveig Hirsch
Onsdag 8. april: Lars Magnus Krogh Utne
Skjærtorsdag: Anita Overelv
Langfredag: Arne André Solvang
Påskeaften: Alvhild Dvergsdal
1. påskedag: Alfred Liabäck