1. Les boken: Markens grøde
I år er det 100 år siden Knut Hamsun ble tildelt Nobelprisen i litteratur for Markens grøde. Om du ikke har lest fortellingen om Inger og Isak i ødemarken ennå, er det nå du virkelig har muligheten.
Markens grøde (1917) handler om hvordan gården Sellanraa utvikles fra en enkel jordgamme til et gårdsbruk. Med sin samfunns- og sivilisasjonskritikk særlig rettet mot industrialisering, urbanisering og verdiforflatning, traff romanen en nerve i europeisk etterkrigstid.
Bibliotekene er stengt og du har kanskje ikke lyst til å oppsøke kjøpesentre eller postkontor. Fortvil ikke! På Nasjonalbibliotekets nettsider kan du lese boken gratis.
Les Markens grøde her (åpner lenke til Bokhylla).
2. Se filmen: Markens grøde - stumfilm fra 1921
Dette var den første norske filmatiseringen av et litterært storverk. Dansken Gunnar Sommerfeldt skrev manus og hadde regi til filmen. Han spilte også rollen som lensmann Geissler. Sommerfeldt investerte selv 240 000 kroner for å få filmen produsert. I mange år var filmen forsvunnet, men dukket etter hvert opp flere steder. En amerikansk professor hadde en nedkortet utgave. En lengre versjon dukket opp i Nederland.
Se Markens grøde her (åpner lenke til Youtube).
3. Hør lydboken: Markens grøde
Om du heller foretrekker å lytte, anbefaler vi Karl Erik Harrs lesning av Markens grøde. Gå en tur i skogen og lytt til Hamsuns fortelling om kampen mellom det moderne samfunnet og Inger og Isak i ødemarken.
Hør Karl Erik Harr lese Markens grøde her (åpner lenke til Fabel). OBS: krever abonnement, men de har også 2 ukers gratis prøvetid.
4. Se og hør Marie Hamsun fortelle om da Knut Hamsun mottok Nobelprisen i litteratur
Da Knut Hamsun reiste til Stockholm og festet med den akademiske eliten, skjedde det ett og annet.
Se og hør Marie Hamsun forteller her (åpner lenke til Youtube).
5. Hør "Sult på fire minutter"
Om du ikke har tid til å lese eller lytte mer enn maks fire minutter, anbefaler vi denne korte innføringen om Hamsuns gjennombruddsroman.
Hør "Sult på fire minutter her" (åpner lenke til Spotify).
6. Se filmen: Pan (1995)
I Pan (1894) forteller den unge løytnant Thomas Glahn om sine opplevelser ved handelsstedet Sirilund i Nordland. Danske Henning Carlsen har skrevet manus og regissert den fjerde filminnspillingen av en av Hamsuns mest leste romaner. Lasse Kolsrud spiller løytnant Glahn og Sofie Gråbøl spiller Edvarda.
Se Pan her (åpner lenke til Youtube).
7. Se filmen: Landstrykere
Romanen Landstrykere skildrer Nordland i overgangen mellom "nessekonge-tiden" og moderne tid på 1860-tallet. Innspillingene av filmen ble i hovedsak gjort på Sørdal i Hamarøy og på handelsstedet Vågsberget i Vågsøy. I hovedrollene finner vi Helge Jordal som August og Trond Peter Stamsø Munch som Edevart.