Kalle Urheim joiker Hamsunsenteret

Bestillingsverket «Tsækko nierbak / Taunt» av Kalle Urheim hadde urpremiere under Hamsunsenterets 10-årsjubileum i fjor. Nå er det med på Urheims nye EP «Luksa / Eastbound» som slippes i dag.

– Joiken er en hyllest til Hamsunsenteret og de som jobber der. Det skjeve tårnet rommer mer enn bare Knut Hamsun, hans forfatterskap og kontroverser. Senteret er en bauta både regionalt og internasjonalt. Det rommer kunst og kultur, følelser, både positive og negative, sier Urheim.

Den røde tråden i det han gjør musikalsk er engelske tittelmetaforer om tema, energi, kjærlighet og tekstformidling. I sitt musikalske univers leker han med rock, pop, edm og joik: Moderne og kjærlig urfolksmusikk inspirert av lulesamiske sang/ joike-tradsjoner. Lulesamisk er et språk som veldig få snakker i dag i Sverige og Norge.

Hør «Tsækko nierbak / Taunt»

Les teksten nederst i saken.

Knut Hamsun har portrettert samer i flere av sine bøker. Noen av disse inneholder beskrivelser som oppfattes som kontroversielle.

– Fortiden kan vi ikke gjøre noe med. Fremtiden handler om brobygging og forsoning. Vi må ha med oss historien, men samtidig tenke fremover. Jeg ønsker at kunsten skal bevege og henvende seg i flere retninger, sier Urheim.

Artisten Kalle Urheim (med sitt band basert i Tromsø/Harstad), fra Hamarøy og Sverige er hyllet, i både norsk og samisk presse og såvel som blant publikum, etter releasen av debutalbum «Ruodjo / Sacred breath from the Tundra» høsten 2016.

Urheim er foredragsholder, komponist, låtskriver og joiker, med djupe røtter i Tysfjord, har studert sang ved Musikkonservatoriet i Tromsø og under Samisk Grand Prix i 2015 og 2019, live på NRK, ble han folkets favoritt med sine bidrag. Sist med låta/joiken «Don besset jodášit / Journeying», utgitt som singel.

Han var også idéskaperen bak og prosjektlederen for #Mihá – Stolthetskonserten på NRK, en av Sápmis største konserter noensinne, på Hamarøy 3. mars 2018. Han har de siste åra spilt på ulike scener som under festivalene Markomeannu og Hamsundagene, påskefestivalene i Kautokeino og Karasjok, samt i Trondheim, Harstad, Jokkmokk, Riksscenen og Den Norske Opera i Oslo.

«Tsækko nierbak / Taunt»

Vi maler med ord tel mange nasjona

Maler en bauta blant institusjona

Vi maler med gammel krig og nye illusjona

Vi maler med ord og vakreste tona

Vi maler på skeive konstruksjona

Vi maler med hav og fjell og sannhetskommisjona

Kalle Urheim.