Verdens største Hamsunportrett

Årets festivalkunstnere Ela Buria og Johan Reisang lover spektakulære bilder under årets Hamsundager.

Hamsundagene 2020

Hamsundagene 2020 har tema Nobelprisen 100 år. Det er 100 år siden Knut Hamsun var i Stockholm for å motta Nobelprisen i litteratur for verket Markens grøde og 100 år siden han holdt sin takketale, en hyllest til ungdommen. Det er i den "ånden" vi har valgt å invitere duoen Buria og Reisag til å være festivalkunstnere under Hamsundagene. 

Hamsundagene fikk høre at Reisang som i flere år har hatt utstilling i Nord-Saltens minste galleri på "gården under Ulvsvågskaret" hadde et spennende prosjekt på gang.

– Vi ønsker å undersøke en ny måte å se Hamsun på. Og starte en ny samtale gjennom billedkunst som settes i dialog med Hamsuns litteratur og biografi, sier Reisang. 

Spennende duo

Johan Reisang er opprinnelig fra Hamarøy, hvor Knut Hamsun er høyt verdsatt. Ela Buria er jødisk og vokste opp i Israel, hvor Hamsun er mer kjent som nazist. Dette gjør dem til veldig spennende kunstnere som kan jobbe med de Hamsunske motsetninger og se sider ved Hamsuns liv og forfatterskap i nye perspektiver.

Vi ønsker å bruke anledningen til å nærme oss Hamsun, både litteraturen og personen på en åpen måte, men uten å legge skjul på de ulike aspektene. Målet med prosjektet er å sette vår kunst i dialog med oppfatningene om de ulike sidene ved Hamsun. Samtidig ønsker vi å lage et kunstnerisk prosjekt med appell til ulike publikum, sier Reisang. 

Nye verker

Vi har ikke satt endelig dato for utstillingsåpning, men det blir i tett på 4. august som er Hamsundagenes første dag, og Knut Hamsuns fødselsdag. Utstillingen vil være både i Ulvsvåg på gården under fjellet og på Hamsunsenteret i Kafé SULT og Sellanraa (3.etasje). Det blir helt nye verker innspirert av Hamsun, og det er akkurat slik vi ønsker det.

Hamsundagene har lange tradisjoner på å huse festivalkunstnere. Vi har sett at Reisang og Buria har hatt forfatterportretter i Aftenposten og bilder utstilt på Hamsun-galleriet på Tranøy i 2019.

Hamsundagene har veldig trua på at kunstner-duoen Buria/Reisang kan lage en utstilling som vil gi Nobelpris-100årsfesten et spenstig uttrykk. Tradisjon tro skal de som festivalkunstnere også lage både plakat og det visuelle uttrykket til hele festivalen.

Hamsundagene 2020, Nobelprisen 100 år.
4.- 7. august i Hamarøy.

Her kan du lese mer om festivalkunstnerene: Reisang/Buria

Her kan du sjekke de ut på Facebook: Facebook

Privat
Festivalkunstnere Ela Buria og Johan Reisang
Avisa Nordland
Intervju med festivalkunstnere
Privat
Portrett av Günter Grass/ Reisang i Aftenposten