Verdens største Hamsunportrett

Årets festivalkunstnere Ela Buria og Johan Reisang lover spektakulære bilder under årets Hamsundager.

Hamsundagene 2020
24.01.202014:15 Anita Overelv

Hamsundagene 2020 har tema Nobelprisen 100 år. Det er 100 år siden Knut Hamsun var i Stockholm for å motta Nobelprisen i litteratur for verket Markens grøde og 100 år siden han holdt sin takketale, en hyllest til ungdommen. Det er i den "ånden" vi har valgt å invitere duoen Buria og Reisag til å være festivalkunstnere under Hamsundagene. 

Hamsundagene fikk høre at Reisang som i flere år har hatt utstilling i Nord-Saltens minste galleri på "gården under Ulvsvågskaret" hadde et spennende prosjekt på gang.

– Vi ønsker å undersøke en ny måte å se Hamsun på. Og starte en ny samtale gjennom billedkunst som settes i dialog med Hamsuns litteratur og biografi, sier Reisang. 

Spennende duo

Johan Reisang er opprinnelig fra Hamarøy, hvor Knut Hamsun er høyt verdsatt. Ela Buria er jødisk og vokste opp i Israel, hvor Hamsun er mer kjent som nazist. Dette gjør dem til veldig spennende kunstnere som kan jobbe med de Hamsunske motsetninger og se sider ved Hamsuns liv og forfatterskap i nye perspektiver.

Vi ønsker å bruke anledningen til å nærme oss Hamsun, både litteraturen og personen på en åpen måte, men uten å legge skjul på de ulike aspektene. Målet med prosjektet er å sette vår kunst i dialog med oppfatningene om de ulike sidene ved Hamsun. Samtidig ønsker vi å lage et kunstnerisk prosjekt med appell til ulike publikum, sier Reisang. 

Nye verker

Vi har ikke satt endelig dato for utstillingsåpning, men det blir i tett på 4. august som er Hamsundagenes første dag, og Knut Hamsuns fødselsdag. Utstillingen vil være både i Ulvsvåg på gården under fjellet og på Hamsunsenteret i Kafé SULT og Sellanraa (3.etasje). Det blir helt nye verker innspirert av Hamsun, og det er akkurat slik vi ønsker det.

Hamsundagene har lange tradisjoner på å huse festivalkunstnere. Vi har sett at Reisang og Buria har hatt forfatterportretter i Aftenposten og bilder utstilt på Hamsun-galleriet på Tranøy i 2019.

Hamsundagene har veldig trua på at kunstner-duoen Buria/Reisang kan lage en utstilling som vil gi Nobelpris-100årsfesten et spenstig uttrykk. Tradisjon tro skal de som festivalkunstnere også lage både plakat og det visuelle uttrykket til hele festivalen.

Hamsundagene 2020, Nobelprisen 100 år.
4.- 7. august i Hamarøy.

Her kan du lese mer om festivalkunstnerene: Reisang/Buria

Her kan du sjekke de ut på Facebook: Facebook

Privat
Festivalkunstnere Ela Buria og Johan Reisang
Avisa Nordland
Intervju med festivalkunstnere
Privat
Portrett av Günter Grass/ Reisang i Aftenposten