Litteraturfylket i Nord

Ny rapport om litteraturfeltet i Nordland. Les hele rapporten eller last den ned her.

– Litteraturfeltet i Nord trenger et kjempeløft!

Det mener produsent ved Hamsunsenteret, Anita Overelv.

Overelv har vært redaktør for prosjektet «Litteraturfylket i Nord». Prosjektet er initiert av Hamsunsenteret og støttet av Nordland Fylkeskommune. 

Prosjektgruppas påstand er at «litteraturen i Nord snakker med altfor lav stemme».

Hele rapporten kan leses og lastes ned ved å klikke på rapporten til høyre i denne saken. 

 «LITTERATURLANDSKAP NORD»

Rapporten løfter fram ideen om å etablere «Litteraturlandskap Nord» som en etterfølger av Skulpturlandskap Nordland. Overelv mener en slik satsing kan favne bredden i og synliggjøre den nordnorske litteraturen på en ny måte.

– Vi har en rekke attraksjoner som kan dra oppmerksomheten nordover og synliggjøre litteraturen. Naturlige fyrtårn i dette landskapet er Hamsunsenteret på Hamarøy, Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, Petter Dass-museet på Alstahaug og Stormen bibliotek i Bodø. Nordland er også det fylket i Norge med flest samiske språkområder. Her finnes både sør-, pite-, lule- og nordsamiske språkområder. Dette er et eksepsjonelt grunnlag for et litterært landskap i Nord, sier Overelv.

LÆR AV MUSIKKBRANSJEN

Overelv har lang erfaring fra musikkfeltet og foreslår å bruke det som inspirasjon. Hun foreslår et bransjetreff likt by:larm i Oslo – det årlige møtepunktet for musikkbransjen i Norge og Norden.

– Musikkbransjen hadde «panikk» på slutten av 90-tallet og bransjemessa by:larm ble etablert. Resultatet er at norsk musikkfelt er meget profesjonelt. Det er bred og god kompetanse og bransjen vokser som næring. La oss kopiere og lære av denne sektoren. Det er mange av de samme mekanismene som virker i vår bransje, og det er gøy å jobbe sammen, heve kompetansen og utvikle det litterære feltet i Nord, sier Overelv.

BOKMESSEN I FRANKFURT OG BODØ2024

Hamsunsenteret reiser til Frankfurt og skal sammen med litteraturmuseene i Norge delta på verdens største og viktigste bokmesse. I år er Norge gjesteland og dette er den største norske kultursatsningen i utlandet gjennom tidene. Tidligere i høst ble det klart at Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024.  

– Både Frankfurt og Bodø2024 byr på store muligheter for litteratur som en attraksjon for kulturturister fra hele verden, og som en kulturbærer i Nord, sier Overelv.

Program Stormen bibliotek mandag 14.oktober kl.: 12:00 – 14:00:

Velkommen ved Nordis Seel Tennes.

Presentasjon «Litteraturfylket i Nord» ved Anita Overelv, Mari Hopland og Veronika Melå.

Kaffepause med litterært innslag ved litteraturformidler Lars Magnus Krogh Utne.

Panelsamtale om det litterære mulighetslandet i Nord med moderator Nordis Seel Tennes.

I panelet: Arne André Solvang, Hamsunsenteret, Sissel Holtet, Fylkesbiblioteket, Veronika Melå, Utenfor Allfarvei Forlag og Ronald Nystad Russaanes, festivalsjef for litteraturfestivalen Det vilde Ord.

Rapport: Litteraturfylket i Nord