Ny utstilling: «Illumination»

Ni samiske kunstnere fra tre land vil få publikum til å tenke nytt. Utstilligen står til 11. juni.

Utstillingen «Illumination» viser ni samiske kunstnere fra Finland, Norge og Sverige som alle er opptatt av å utforske maleriet som medium og det visuelle språkets muligheter. Det er ikke en utstilling som fokuserer på politiske spørsmål og identitetspolitikk, som flere større utstillinger med samiske kunst har gjort de siste årene. Utstillingen dreier rundt tema som form og åndelighet med maleriet selv som problemstilling. Utstillingen viser tendenser fra maleriets utvikling fra 1970-tallet til i dag ved å inkludere kunstnere av ulike generasjoner og tradisjoner. Maleriene varierer i størrelse og motivene er i stor grad abstrakte. 

Utstillingen vises på Hamsunsenteret fra og med 25. april til og med 11. juni.

En stor skatt

Kurator Kristoffer Dolmen er direktør ved Samisk senter for samtidskunst i Karasjok. Utstillingen er kommet i stand som ledd av et samarbeid mellom to viktige samiske institusjoner: Samisk senter for samtidskunst og Samisk kunstmagasin/RiddoDuottarMuseat.

– I Samisk kunstmagasin åpner det seg en stor skatt, som denne mindre vandreutstillingen viser oss. Jeg har gjennom å jobbe med denne og andre utstillinger fått innblikk i en helt unik kunstsamling som består både av billedkunst og duodji med utøvere fra alle de fire landene som inngår i Sápmi. Vi håper denne utstillingen kan bidra til en økt synliggjøring av samisk kunst i Nordland. Hamsunsenteret er derfor en viktig samarbeidspartner, sier han.

Kunsten går nye veier

Tittelen på utstillingen «Illumination» er inspirert av en av de ni kunstnerne Synnøve Persens maleri Illuminasjon II. Én betydning av dette ordet er opplyse, disse maleriene som inngår i utstillingen har samlet en sterk fargepalett og må med rette kunne sies å lyse opp. En videre betydning kan være kunstnernes ønske om å opplyse og få oss som publikummere til å tenke nytt, men sine subjektive sansinger og ønske om å gå nye veier og å la kunsten lyse opp. Illumintaion kan også peke på en mer spirituell og åndelig retning.

Kunstnere kommer fra ulike deler av Sápmi og har alle en identitet forankret i samiske miljøer. De har alle utdannelse fra ledende kunstutdanninger og har individuelt langvarig praksis fra kunstscenene i sine hjemland.

Fra svensk side deltar Lena Stenberg fra Kiruna, Per Enoksson fra Tärnaby,
videre fra finsk side Outi Pieski fra Utsjok og til sist fra norsk side av Sápmi deltar
Synnøve Persen fra Bevkop i Porsanger, Josef Halse fra Kautokeino, May-Liss Nilsen og Asbjørn Forsøget, begge fra Manndalen i Kåfjord, Elly Mathilde Novvale som var fra Grovfjord i Skånland og Stein Erik Wouhti fra Tromsø.

Hamarøy og Hamsunsenteret er første sted på utstillingens vandring i Nordland og vil videre gå til Mosjøen, Sandnessjøen og Bodø. Vandreutstillingen er gjort mulig gjennom støtte fra Nordland fylkeskommune.

Josef Hasle
Low Resulution