Steven Holl kommer til Hamsunsenteret

Den verdenskjente arkitekten kommer til Hamarøy 3. august.

I år er det 10 år siden Hamsunsenteret på Hamarøy stod ferdig. Det var aldri en selvfølge at senteret skulle se dagens lys, men etter mange år med diskusjoner og planlegging stod endelig bygget ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009.

Nå kommer den verdenskjente arkitekten bak senteret, Steven Holl, tilbake til Hamarøy for å markere jubileet. Arkitekten vil holde et foredrag lørdag 3. august på senteret om prosessen rundt tilblivelsen av Hamsunsenteret, og hva han tenker om bygget og dets funksjon i dag. Besøket er et samarbeid mellom Hamsunsenteret og Nordland fylkeskommune.

Omdiskutert bygg

Steven Holl fikk oppdraget i 1994 og presenterte de første skissene i 1996. Skissene vakte stor oppmerksomhet og i årene som fulgte var det store diskusjoner rundt både utseendet, plasseringen og ikke minst hvorfor man skulle reise et bygg til ære for en forfatter som støttet den tyske invasjonen av Norge under andre verdenskrig.

Hamsunsenteret er blant de mest omdiskuterte og kontroversielle byggene i landet. Og helt unikt i sin klasse: et bygg som i seg selv tolker litteratur. Holl var inspirert av Hamsuns tidlige forfatterskap. Det var spesielt gjennombruddsromanen Sult som inspirerte ham til å tegne et 26 meter høyt, svart, skeivt tårn med balkonger og bambus på taket. Selv har Steven Holl beskrevet Hamsunsenteret som sin mest betydningsfulle bygning.

Hamsunsenterets karakteristiske tårnbygg har, helt siden de første skissene, vekket diskusjon og debatt. Hamsunsenteret er et bygg som setter merker hos de besøkende, det begeistrer og provoserer, hylles og kritiseres. Nettopp det gjør Hamsunsenteret til et av Norges mest spennende bygg.

Priser og utmerkelser

For Hamsunsenteret har Steven Holl blitt tildelt og nominert til en rekke arkitekturpriser og utnevnelser. I 1997 mottok han Progressive Architecture Award. For Hamsunsenteret har Steven Holl også blitt tildelt AIA NY Honor Awards 2010, som deles ut av American Institue of Architects (AIA) New York Chapter. Hamsunsenteret har også fått Nordnorsk arkitekturpris (2010), International Architecture Award, USA/Irland (2010), Statens byggeskikkpris (2011) og Houens Fonds Diplom (2012).

Hamsunsenteret ble også nominert som ett av verdens topp fem offentlige bygg i kategorien Best New Public Building 2010 under Wallpaper Design Awards av det internasjonale magasinet Wallpaper, som regnes som det ledende tidsskriftet innen design og arkitektur.