En loddrett frekkhet midt i landskapet

For 10 år siden stod et av landets mest kontroversielle og omdiskuterte bygg ferdig.

Bygget er en loddrett frekkhet midt i landskapet. Det har en funksjon dersom du kommer kjørende langs veien - da vil du lure på hva for noe merkelig du ser - og garantert svinge av. (...) Dette bygget har fått altfor mye oppmerksomhet i forhold til Knut Hamsun. Jeg tror han ville hatet dette bygget og syntes det var skrekkelig, sier Harr, som også synes bygget ser billig ut.

Karl Erik Harr, NRK, 4. august 2009.

Det er fascinerende galskap at man kan bruke så mye penger. De snakker mye om reiselivseffekten av senteret, men det er nok et luftslott. Utrolig få folk har besøkt Hamarøy hittil, og at det skal strømme tusener dit for å se bygget, det kan man håpe på, men det er neppe realistisk

Ingar Sletten Kolloen, Dagbladet 4. august 2009

10 år senere: Hamsunsenteret har over 20 000 besøkende hvert år, reiser landet rundt med foredrag og forestillinger om Knut Hamsuns litteratur, arrangerer Hamsundagene annet hvert år og får stadig nye og spennende samarbeidspartnere i inn- og utland. 

Det tok hele 16 år fra arkitekten Steven Holl la frem de første skissene av Hamsunsenteret til tårnet stod ferdig på Hamarøy. Veien var kronglete og lang, og mange var kritiske til både plasseringen, utseendet og ikke minst at landsforæderen Knut Hamsuns skulle få et eget senter. Prislappen, som til slutt endte på 142 millioner, var også forkastelig mente mange. 

Men det var flere som ville ha et Hamsunsenter. Sterke krefter både nasjonalt, og ikke minst lokalt, jobbet iherdig for at senteret skulle bli en realitet. Og det ble det. 

I 2019 feirer vi 10 år som Norges mest omdiskuterte bygg og markerer dette med flere arrangementer. Følg med!

Skisse av Steven Holl