Poesidigg på Hamsundagene

Bergensfenomenet Poesidigg kommer til Pans skoger

Hamsundagene 2018

Hamsundagene påstår at poesi er den nye punken. Vi avslutter festivallørdagen med Bergensfenomenet Poesidigg – for første gang i Nord-Norge. Ved Glimmas bredder skal vi, som Hamsun sa det, digge oss langt inn i Nordlandssommerens evige dag

Siden 2012 har folk i Bergen strømmet til for å lytte til ypperlig, motstandstridig poesi og så kaste seg ut i dans i de små timer. Henning H. Bergsvåg er seremonimester og Poesidiggens far. Lørdag 4. august tar han med seg hele kalaset til Hamsundagene, eller rettere sagt inn i Pans skoger, ved Glimmas bredd. Der rigges det til stor poesifest hvor det melodiske vil stå i sentrum. Kveldens program inkluderer landets mest oppsiktsvekkende oppleser, poet og formidler Erlend O. Nødtvedt. To av Norges beste slampoeter kommer, Martine Næss Johansen og Ingvild Austgulen aka Nuorta. Alle skal delta i en foroverlent samtale med kveldens vert om form, hvordan dikt blir til og annen livsvisdom. Henning Bergsvåg er kjent for sine konfronterende og følsomme opptredener, og leser selv fra egen diktsamling.

I løpet av kvelden får vi også høre musikk fra en av Bodøs store sønner, kritikerroste Sigurd Lamark. Selveste Bent Lindal tar fri fra Dama di for å smitte oss med groovy jazzrytmer fra sin omfattende vinylsamling. Det skal danses, men vi åpner også for både nasjonale og lokale overraskelser. Det blir en uforglemmelig kveld med poesi, digg, musikk og kjærlighet i makalause Hamsuns rike.

Da Henning H. Bergsvåg (1974) debuterte høsten 2000 med diktsamlingen Newfoundland, var han en av drivkreftene bak Bergen internasjonale poesifestival. Han har siden drevet utstrakt formidlervirksomhet og skapt nye møteplasser for litteraturinteresserte. Siden debuten har Bergsvåg utgitt seks diktsamlinger til gjennomgående gode kritikker, er oversatt i tidsskrifter til en rekke ulike språk, og er regnet som en av Norges mest stilsikre poeter.

Martine Næss Johansen er forfatter, slampoet og instruktør. Hun har gitt ut to bøker, senest Lykkelige mennesker har ikke bikkje (2018). Johansen er en dreven kursholder i slampoesi for barn og unge. Under Hamsundagene holder hun også en workshop for ungdom.

Erlend O. Nødtvedt er poet og forfatter, og utga senest romanen Vestlandet i 2017. I tillegg til å delta på Poesidigg skal han under festivalen ha en boksamtale med Ingri Løkholm Ramberg – vi ser ikke bort ifra at de kommer innom Hamsuns naturskildringer og poesi.

Ingvild Austgulen aka Nuorta har sammen med gitarist Louisa Danielsson tatt Nord-Norge med storm denne festivalsommeren. Ingvilds tekster om havet, ørna og kjærligheten er så inderlige og troverdige at vi flyter med enten hun slam-rapper, eller rap-kveder eller snakke-hip-hopper. Nuorta&Louise holder konsert på fredagskvelden på Tunet i Oppeid sentrum.

Sigurd Lamark kom med plate nr. to «Byen» i 2017 som han høstet gode kritikker for. Han har et langt engasjement i både Bodø og Bergens musikkmiljø. Og er ikke så rent lite poetisk han heller.

Bergsvåg og Nødtvedt
Nuorta&Louise