Thomas Kvam

Kontroversielle kunstnere tilhører også vår samtid. Thomas Kvam er en av dem, og han kommer til Hamsundagene.

Hamsundagene 2018

Første juni i år åpnet Thomas Kvam en utstilling på Oseana kunst og kultursenter i Os med helt nye malerier i serien Hamsun Sessions. I tillegg stiller han ut en modell av et nytt arkitektonisk monument, et Sjelens Mausoleum, foreslått av kunstneren som en underjordisk forlengelse av Steven Holls berømte tårnbygg – Hamsunsenteret på Hamarøy. «Det er alltid interessant når noen kommer med nye ideer rundt Hamsunsenteret», sier Direktør Arne André Solvang, og legger til at senteret har 10-årsjubileum i 2019. I forkant av den nyeste utstillingen var Hamsunsenteret i dialog med Kvam om utlån av en modell som han nå bruker i installasjonen Sjelens mausoleum. 

Under Hamsundagene skal Kvam og Ingri Løkholm Ramberg snakke om hans siste bok; Koding, avkoding og kamuflasje som også inngår i prosjektet Hamsun Sessions. Boka er sammensatt av fire artikler hvor blandt andre professor og Hamsun-viter Eirik Vassenden har bidratt. I følge Kvam er boka avslutningen på prosjektet "Hamsun sessions" som startet en veldig mediedabatt i 2016, da Kvam hadde sin første utstilling med de kontroversielle verkene. 

«…Ingen vet hvordan Kvam har fått kopier av de sensitive dokumentene med legens stenograferte notater fra terapitimene. Med sitt storslagne forfatterskap, nobelpris i litteratur og nazistiske orientering er Knut Hamsun både en stolthet og en verkebyll for Norge som kulturnasjon. Nettopp derfor bør dokumentene være offentlig tilgjengelig, mener Thomas Kvam. Dessuten løper tiden fra oss. Dr. Strømme skrev notatene i sin egen versjon av stenografisystemet Gabelsberger, et system som svært få i vår tid kan dechiffrere. Både norske og internasjonale forskere har vist ny interesse for å få notatene oversatt i kjølvannet av Kvams utstillinger.» Ifølge pressemelding fra Kvam.   

Thomas Kvam skal også delta i en debatt mens han besøker Hamsundagene: Kunsten, den 5te statsmakt? Hvor vi setter den vanskelige kunstens ansvar, makt og avmakt på dagsorden. I panelet sitter også skuespiller og forfatter Sven Henriksen og artist og samfunnsdebattant Marthe Valle. Ordstyrer er poet og forfatter Henning H. Bergsvåg.

Thomas Kvam (1972) har hatt utstillinger i både inn- og utland. Han er representert i flere private samlinger, samt ved Centre Pompidou i Paris. Med sine sterkt samfunnskritiske arbeider, som samtidig tematiserer en kritikk av de institusjonelle mekanismer kunsten selv opererer innenfor, har Thomas Kvam inntatt en uavhengig posisjon innen samtidskunsten.

Her kan du lese mer om Thomas Kvam

HER kan du lese mer om Hamsundagene og program

Thomas Kvam
Thomas Kvam
Sjelens Mausoleum