Nobelprisen 100 år
Velkommen til en litt anderledes festival
Velkommen til Hamsundagene
Det er pandemi i verden og det er utfordrende tider for kulturen, mennesker og alt som lever. Eller - naturen klarer seg merkelig nok godt. Det er altså menneskene som sliter, og kulturmennesker i særdeleshet siden kulturarrangementer over hele verden er avlyst eller sterkt redusert. Da er det ekstra fint å kunne invitere til Hamsundagene 2020: En litt mindre og litt annerledes festival enn hva vi vanligvis byr på. Vi har måtte gjøre endringer i planene vi hadde før 12. mars, og vi tilpasser oss de smittevernregler og anbefalinger som myndighetene kommer med. Vi ønsker at du skal være trygg og ha mange fantastisk opplevelser sammen med oss i august. For det er fortsatt slik at festival er best sammen med andre!
Hamsundagene ble første gang oppført på Oppeid i Hamarøy allerede 1982. Og har vært arrangert annet hvert år siden den gang. Festivalen er inspirert av forfatter Knut Hamsuns liv og forfatterskap. Og siden åpningen i 2009, har Hamsunsenteret vært base for Hamsundagene. Kjernen i Hamsundagene og opprinnelsen kan vi vel slå fast er det litterære seminaret til Hamsun-selskapet som, med få unntak, har blitt arrangert på Hamarøy. Dog ikke i år. Da skulle det litterære seminaret arrangeres i Bodø. Men på grunn av korona-pandemien har Hamsun-selskapet valgt å utsette hele arrangementet til 2021. Det blir derfor Hamsundager UTEN det tradisjonelle litteratur seminaret. Men fortvil ikke, vi har mye annet fint på programmet.
Hamsun, Nobelprisen og medaljen
Hamsun sa ved flere anledninger "om 100 år er allting glemt", men da utelot han i all beskjedenhet sitt eget kunstner-geni. Hamsuns litterære og kunstneriske briljans er noe som vil stå seg i enda mange 100-år- Ja kanskje for alltid. Selv de sidene ved Hamsun vi ønsker å glemme, er viktige for at mannen og hans livsverk skal fortsette å være levende for oss. Den fysiske medaljen Hamsun fikk i forbindelse med Nobelprisen i litteratur har også hatt en problematisk reise. Han gav den til Joseph Goebbels, Nazi-Tysklands propagandaminister i juni 1943.. Hvor medaljen er nå, vites ikke. Hva skjedde med det edle metall og det noble diplom?
Hamsun mottok Nobels litteraturpris i Stockholm 10. desember i 1920. Han ble tildelt prisen for jordbruks-eposet "Markens grøde". Det er mange steder i Norge som sies å være inspirasjon og arena for fortellingen om markgreven Isak Sellanraa. Vi på Hamarøy deler gjerne, men det er et ubestridt faktum at Knud Pedersen aka Knut Hamsun vokste opp på Hamarøy fra han var litt over 2 år til han var midten av tenårene, og at han i skriveperioden for "Markens grøde" fra 1911 til 1916, kjøpte og drev gården Skogheim på Oppeid i Hamarøy. "Markens grøde" kom ut november 1917 på det tidspunktet hadde Hamsun med familie flyttet fra Hamarøy til Grimstad hvor familien ble værende. Knut Hamsun kom aldri fysisk tilbake til Nordland, men han var stadig innom gjennom litteraturen. Hamsundagene 2020 har et litt skrått blikk på Nobelprisen. Vi spør våre gjester hvorfor og hvordan de er inspirert av Hamsun i sitt eget virke som artist/ kunstnere / forfattere. Men Nobelprisen er også ære og respekt det tar vi høyde for ved blandt annet "Nobel-måltidet". Under dette måltidet kan du "møte" både Marie og Knut i - under - og etter Nobelprisutdelingen + at det serveres den deiligste mat inspirert av selveste Nobelmiddagen i Stockholm.
Hamsundagene 2020
Vi anmoder deg, kjære Hamsun-venn og festivalgjest om å holde ut. Det går bra. Vi anbefaler at du tar deg kulTURen til Hamarøy og Hamsundagene for et deilig litterært, naturlig og kulturelt avbrekk fra denne utfordrende og usosiale koronaen. Vi byr på flotte forfattere, himmelsk mat, gode samtaler, sterke meninger og distanse-disko med litterære DJs.
Billetter og program kommer fortløpende. NB! Begrenset antall plasser per forestilling. Vær rask med å sikre deg billett.
Og vi kan ikke få sagt det ofte nok: Vær grei å vaske henda og hold avstand! Også når du er på festival. Tusen takk, vi sees heldigvis snart!
Velkommen på festival!
Med vennlig hilsen Anita Overelv, Festivalsjef.