Molly Øxnevad

Øxnevad skriver sterkt og viktig om kjærlighet, skeivhet, å være utenfor normalen og møte med helsevesnet som trans.

Bokprat og debatt : Fredag
06.06.202219:06 Anita Overelv

Molly Øxnevad er født 1996 i Stavanger, og er for tiden bosatt i Viborg i Danmark. Molly fant skrivelysten på Forfatterlinja på Buskerud Folkehøgskole. Hun kom med bok nummer 2 i februar i år, Feminin gange. Også denne gangen får hun stor og positiv oppmerksomhet fra kritikerne.

Om Feminin gange: Tor og Liam skal kjøre fra Stavanger til Oslo i en gammel lånt varebil. De er ikke kjærester lenger, men nå skal Tor være støtte for Liam på et viktig møte han skal ha på Rikshospitalet. Liam er nemlig trans og har behov for bekreftende behandling. Møtet på Rikshospitalet går langt ifra som Liam håper på, og det får konsekvenser for både ham og Tor. "Feminin gange" er en fortelling om en trans-mann og en cis-mann og hvordan de begge forholder seg til kjønnsroller og hverandre, hvor tungt det kan være å være normbrytende.

"Merk deg navnet først som sist, skrev VG om debutromanen til Henrik Øxnevad. To år senere er han blitt hun – og Molly Øxnevad (25) leverer en god andrebok med et særdeles sterkt klimaks." (VG, 25.02.2022).

Hun debuterte med romanen En sånn rød amerikansk scooter, som fikk svært gode anmeldelser da den kom i 2020.

Om En sånn rød amerikansk scooter: Fri flyt av seksualitet og tabugrenser. Sterk debut. Erik sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren. Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre, i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet.

Øxnevad kommer til Hamsundagene og skal i bokprat og delta i en debatt vi har kalt "Skeiv litteratur". Hamsundagene er selvsagt med på feiringa av Skeivt Kulturår 2022 med fokus på skeiv litteratur.

Love is love, husk på det, dere!

Theodor Sørhus/Johan Grimstvedt
Molly Øxnevad
Feminin gange, 2022