Molly Øxnevad

Øxnevad skriver sterkt og viktig om kjærlighet og skeivhet, om å være utenfor normalen, og om å møte helsevesenet som trans.

Bokprat og debatt : Fredag

Molly Øxnevad er født 1996 i Stavanger og for tiden bosatt i Viborg i Danmark. Molly fant skrivelysten på Forfatterlinja på Buskerud Folkehøgskole. Hun gav ut bok nummer to i februar i år, Feminin gange. Også denne gangen med mye og positiv oppmerksomhet fra kritikerne.

Feminin gange handler om Tor og Liam som skal kjøre fra Stavanger til Oslo i en gammel, lånt varebil. De er ikke kjærester lenger, men nå skal Tor være støtte for Liam på et viktig møte han skal ha på Rikshospitalet. Liam er nemlig trans og har behov for bekreftende behandling. Møtet på Rikshospitalet går ikke som Liam håper på, og det får konsekvenser for både ham og Tor. Feminin gange er en fortelling om en trans-mann og en cis-mann, om hvordan de forholder seg til kjønnsroller og hverandre, og hvor tungt det kan være å være normbrytende.

"Merk deg navnet først som sist," skrev VG om debutromanen til Henrik Øxnevad: En sånn rød amerikansk scooter (2020). "To år senere er han blitt hun – og Molly Øxnevad (25) leverer en god andrebok med et særdeles sterkt klimaks." (VG, 25.02.2022).

En sånn rød amerikansk scooter beskriver fri flyt av seksualitet og tabugrenser. Erik sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren. Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre, i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet.

Øxnevad kommer til Hamsundagene og skal bokprate og delta i en debatt om skeiv litteratur i anledning Skeivt Kulturår 2022.

Love is love, husk på det, dere!

Theodor Sørhus/Johan Grimstvedt
Molly Øxnevad
Feminin gange, 2022