Kathrine Nedrejord

"I Lappjævel løftes det fram et stykke norgeshistorie det ikke snakkes mye om. En historie vi ikke må glemme."

Boksamtale : Lørdag

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter, dramatiker og scenekunstner. Nedrejord er samisk, med røtter i Kjøllefjord i Finnmark. Hun har bodd i Paris siden høsten 2011.

Skrivekarrieren begynte i tenårene, da hun drev og vant Dagbladets diktkonkurranse Skolekammeret. Siden har Nedrejord skrevet og fått utgitt en rekke romaner, for voksne og for ungdom. For romanen «Forvandlinga» (2018) mottok hun Havmannprisen, og for ungdomsboka «Slepp meg» (2018) ble hun Norges utvalgte til Ibbys Honourlist.

Nedrejord debuterte som dramatiker på Norsk Dramatikkfestival i 2009. Stykket «Brent jord» ble i 2016 nominert til Ibsenprisen. Fra 2018 er hun hus-dramatiker på Nationaltheatret.

Til Hamsundagene kommer Nedrejord og skal samtale om blant annet boka "Forvandlinga". Boka tematiserer voldtekt og overgrep. Hvordan (over)leve etter å ha opplevd en overfallsvoldtekt. Hva gjør det med mennesket?  

Fra Forvandlinga (2018): "Hva er det hun ikke orker. Å snakke. Å bruke ord. Å være menneske. Å være voldtatt".

"Forvandlinga er en roman om å vende tilbake til hverdagen etter en overfallsvoldtekt. K. er en ung norsk forfatter bosatt i Paris. Etter overfallet tilbringer hun noen måneder i Oslo, omgitt av nære venner og familie, før hun returnerer til Paris og forsøker å leve normalt. K. har ofte valgt annerledes, drevet av åpenhet og eventyrlyst. Hun har reist mye aleine, møtt nye mennesker, lært seg språk. Hun tenker på livet sitt på samme måte som fortellingene hun skriver: Det er hun selv som driver hendelsene fremover og gir mening til det som skjer. Men det brutale overfallet er en hendelse hun ikke selv har valgt, det skriver henne inn i en historie hun ikke ønsker å være en del av, i et språk hun ikke ønsker å bruke. På en rå og inntrengende måte forteller "Forvandlinga" om en rystende erfaring, samtidig som den trekker opp overraskende forbindelseslinjer til byråkrati, språk og diktning. Det er en formfullendt roman, skrevet med klokskap og varme."

Kathrine Nedrejord kan treffes i Festivalbiblioteket ved Hamsunsenteret lørdag 6. august kl 11:00 - 11:30. Hun signerer bøker og anbefaler bok-favoritter.  6. august kl. 13:00 - 14:00 bokprater hun med biblioteksjef Sissel Holtet.

For unge festival-gjester har Kathrine opplesning fra Lappjævel på Ulvsvåg fredag 5.8, mellom kl 12:00 og 16:00. Se eget program HER

Eget
Kathrine Nedrejord
Forvandlinga (2018)