Kathrine Nedrejord

"I Lappjævel løftes det fram et stykke norgeshistorie det ikke snakkes mye om. En historie vi ikke må glemme", sier Kathrine Nedrejord.

Boksamtale
28.04.202213:18 Anita Overelv

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter, dramatiker og scenekunstner. Nedrejord er samisk med røtter i Kjøllefjord i Finnmark, men har bodd i Paris siden høsten 2011.

Skrivekarrieren begynte i tenårene, med en rekke seire i Dagbladets diktkonkurranse Skolekammeret. I etterkant har Nedrejord skrevet og fått utgitt en rekke romaner, både for voksne og ungdom. For voksenromanen «Forvandlinga» (2018) mottok hun Havmannprisen, og ungdomsboka «Slepp meg» (2018) blei hun Norges utvalgte til Ibbys Honourlist.

Nedrejord debuterte som dramatiker på Norsk Dramatikkfestival i 2009. Stykket «Brent jord» blei i 2016 nominert til Ibsenprisen. Fra 2018 er hun hus-dramatiker på Nationaltheatret.

Til Hamsundagene kommer Nedrejord og skal i samtale blant annet om boka "Forvandlinga". Boka tematiserer og problematiserer voldtekt og overgrep. Hvordan (over)leve etter å ha opplevd en overfallsvoldtekt. Hva gjør det med mennesket?  

Har kan du lese litt om "Forvandlinga" (2018). 

"Hva er det hun ikke orker. Å snakke. Å bruke ord. Å være menneske. Å være voldtatt". "Forvandlinga" er en roman om å vende tilbake til hverdagen etter en overfallsvoldtekt. K. er en ung norsk forfatter bosatt i Paris. Etter overfallet tilbringer hun noen måneder i Oslo, omgitt av nære venner og familie, før hun returnerer til Paris og forsøker å leve normalt. K. har ofte valgt annerledes, drevet av åpenhet og eventyrlyst. Hun har reist mye aleine, møtt nye mennesker, lært seg språk. Hun tenker på livet sitt på samme måte som fortellingene hun skriver: Det er hun selv som driver hendelsene fremover og gir mening til det som skjer. Men det brutale overfallet er en hendelse hun ikke selv har valgt, det skriver henne inn i en historie hun ikke ønsker å være en del av, i et språk hun ikke ønsker å bruke. På en rå og inntrengende måte forteller "Forvandlinga" om en rystende erfaring, samtidig som den trekker opp overraskende forbindelseslinjer til byråkrati, språk og diktning. Det er en formfullendt roman, skrevet med klokskap og varme.

 

Eget
Kathrine Nedrejord
Forvandlinga (2018)