Mikael Niemi

Niemis "Populærmusikk fra Vittula" og "Koke bjørn" er Nordiske klassikere i særklasse!

Boksamtale
28.04.202212:55 Anita Overelv

Mikael Niemi f. 1959 i Pajala i Sverige. Han debuterte i 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan, og romandebuterte med ungdomsromanen Kyrkdjävulen (1994).

Sitt store gjennombrudd fikk han i 2000 med romanen Populärmusik från Vittula (den kom på norsk i 2002). Boka er en delvis selvbiografisk barndomsskildring fra 1960- og 1970-årenes Pajala i Tornedalen. Boken ble i 2004 filmatisert av Reza Bagher. Niemi vant Augustpriset for boken. Niemi henter ofte inspirasjon fra hjembyen Pajala. Mens Svålhålet (2004) er en samling science fiction-noveller, er romanen Mannen som dog som en lax (2006) både en samtidsroman og en kriminalroman, med handling lagt til det lille tettstedet ved Torneelva. Romanen Fallvatten (2012) forestiller seg en oversvømmelse etter at Suorvadammen i Nord-Sverige brister.

I romanen Koka Björn (2016) skriver han om livet til prosten Lars Levi Læstadius, leder for vekkelsesbevegelsen Læstadianismen, som også var bosatt i Pajala. 

At Niemi kommer til Hamsundagene er et resultat av samarbeid med Hamarøy bibliotek. Og det er nettopp Koke bjørn som er utgangspunktet for vårt møte med Niemi. Læstadianismen er godt kjent i våre trakter. Det er mange faktorer som er gjenkjennbare i fortellingen og som kanskje kan projiseres inn i vår tid? 

HER kan du se et NRK- intervju gjort med Niemi på Dagsrevyen i 2006. 

Om Koke bjørn: 

"En stor litterær opplevelse" - terning 6 i VG.

Det er sommeren 1852 i bygda Kengis langt nord i Sverige. Prosten Lars Levi Læstadius' åndelige vekkelse treffer samer og tornedalinger med uant kraft. Truffet blir også Jussi - en fortapt samegutt som prosten finner i grøftekanten, tar til seg og gir et navn. Samtidig forsvinner en tjenestejente, så en til, i de dype skogene. Folk drar ut for å jakte på den slagbjørnen som de antar herjer i sognet, men prosten frykter at det er en langt mer skremmende morder som er på ferde. Sammen med Jussi finner han spor av en ondskap som trenger seg stadig nærmere. Koke bjørn er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest. 

Peter Knutson
Mikael Niemi
Koke bjørn (2016)