Mikael Niemi (S)

Niemis "Populærmusikk fra Vittula" og "Koke bjørn": Allerede nordiske klassikere!

Boksamtale : Torsdag

Mikael Niemi f. 1959 i Pajala i Sverige. Han debuterte i 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan, og romandebuterte med ungdomsboka Kyrkdjävulen (1994).

Sitt store gjennombrudd fikk han i 2000 med romanen Populärmusik från Vittula (på norsk i 2002). Boka er en delvis selvbiografisk barndomsskildring fra 1960- og 1970-årenes Pajala i Tornedalen. Boken ble i 2004 filmatisert av Reza Bagher. Niemi vant Augustpriset for boken. Niemi henter ofte inspirasjon fra hjembyen Pajala. Mens Svålhålet (2004) er en samling science fiction-noveller, er romanen Mannen som dog som en lax (2006) både en samtidsroman og en kriminalroman, med handling lagt til det lille tettstedet ved Torneelva. Romanen Fallvatten (2012) forestiller seg en oversvømmelse etter at Suorvadammen i Nord-Sverige brister.

I romanen Koka Björn (2016) skriver Niemi om livet til Lars Levi Læstadius, leder for vekkelsesbevegelsen som nå kalles læstadianismen. Læstadius var bosatt i Pajala. 

At Niemi kommer til Hamsundagene, er et resultat av vårt fantastiske samarbeid med Hamarøy bibliotek. Det er særlig Koke bjørn som vi skal se nærmere på i møte med forfatteren. Læstadianismen er en levende og viktig bevegelse også idag mange steder i nord. Niemi gir oss noen nye og overraskende perspektiver til både Læstadius og hans åndelige vekkelse i boka.

HER kan du se et NRK- intervju gjort med Niemi på Dagsrevyen i 2006. 

Om Koke bjørn: 

"En stor litterær opplevelse" - terning 6 i VG.

Det er sommeren 1852 i bygda Kengis langt nord i Sverige. Prosten Lars Levi Læstadius' åndelige vekkelse treffer samer og tornedalinger med uant kraft. Truffet blir også Jussi - en fortapt samegutt som prosten finner i grøftekanten, tar til seg og gir et navn. Samtidig forsvinner en tjenestejente, så en til, i de dype skogene. Folk drar ut for å jakte på den slagbjørnen som de antar herjer i sognet, men prosten frykter at det er en langt mer skremmende morder som er på ferde. Sammen med Jussi finner han spor av en ondskap som trenger seg stadig nærmere. Koke bjørn er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest. 

Peter Knutson
Mikael Niemi
Koke bjørn (2016)