Matilda Voss Gustavsson

Gustavssons penn felte Svenske Akademien i 2018.

Boksamtale : Torsdag

Matilda Voss Gustavsson (f.1987), er en svensk forfatter og journalist i den svenske dagsavisen Dagens Nyheter. 22. november 2017 stod reportasjen hennes om en «kulturprofil» på trykk i Dagens Nyheter. Reportasjen rullet opp en av de største overgrepssakene i svensk kulturliv, der 18 kvinner vitnet om overgrep og seksuell trakassering. Reportasjen sendte sjokkbølger gjennom den internasjonale kultureliten. En dramatisk konsekvens av det journalistiske gravearbeidet var at det sittende styret i Svenska Akademien ble oppløst i 2018, som førte til at Nobels litteraturpris ikke ble delt ut det året.

Gustavsson forsket videre i saken og utga i 2018 den senere prisbelønte boka «Klubben», hvor hun undersøker maktstrukturene i kulturverdenen og hvor langt enkelte er villige til å gå i kunstens navn. 

Matilda Voss Gustavsson var booka til Hamsundagene 2020, men måtte avlyse på grunn av Covid 19. Heldigvis kommer hun til Hamsundagene 2022, hvor vi skal få innblikk i - og perspektiver på - en rystende #metoo-historie.   

Thron Ullberg
Matilda Gustavsson
Forfatter og journalist
Norli Bokhandel
Klubben
Av Matilda Gustavsson