Matilda Voss Gustavsson (s)

Det var Gustavssons penn som felte Svenske Akademien i 2018.

Boksamtale
05.04.202220:00 Anita Overelv

Matilda Voss Gustavsson (f.1987), er en svensk forfatter og journalist i den svenske dagsavisen Dagens Nyheter. 22. november 2017 kom reportasjen hennes om «kulturprofilen» på trykk i Dagens Nyheter. Denne reportasjen rullet opp en av de største overgrepssakene i svensk kulturliv, der ikke mindre enn 18 kvinner vitner om overgrep og seksuell trakassering. Reportasjen sendte sjokkbølger gjennom den internasjonale kultureliten. En ikke uviktig konsekvens av dette journalistiske gravearbeidet, var at det sittende styret i Svenska Akademien ble oppløst i 2018, som igjen førte til at Nobels litteraturpris ikke ble delt ut dette året.

Gustavsson gikk dypere inn i denne saken, og utga i 2018 den etter hvert prisbelønte boka «Klubben», hvor hun undersøker maktstrukturene i kulturverdenen og hvor langt enkelte er villige til å gå i kunstens navn. 

Matilda Voss Gustavsson var booka til Hamsundagene 2020, men måtte avlyse på grunn av Covid-19. Heldigvis kommer hun til Hamsundagene 2022, hvor vi skal dypdykke i en av de mest rystende og sjokkerende #metoo-historiene.   

Thron Ullberg
Matilda Gustavsson
Forfatter og journalist
Norli Bokhandel
Klubben
Av Matilda Gustavsson