Veronica Melå

Utenfor Allfarvei Forlag

Debatt kurator

Veronica Melå (f.1973, Harstad)/ Utenfor Allfarvei Forlag (Harstad)

Med 20 år som fotojournalist og journalist i sekken etablerte Veronica Melå Utenfor Allfarvei Forlag i 2015. Siden da har det blitt utgivelse av 16 bøker og utallige konserter, utstillinger, foredragsrekker og andre arrangementer og samarbeidsprosjekter. Nå har korona preget forlaget i noen måneder, men Veronica lover at forlaget skal komme sterkt tilbake med nye utgivelser:

-Vi etablerte oss som sakprosa/faktaforlag fordi min bakgrunn gjorde dette mest naturlig. Men vi tangerer det skjønnlitterære feltet i flere prosjekter, og nå har vi flere rene skjønnlitterære prosjekter under utvikling mellom forfattere og redaktører. Som lite nordnorsk forlag opplever jeg at hvis vi først skal etablere oss i det skjønnlitterære segmentet må vi ikke bare være gode, vi må være veldig gode. Vi kjemper mot etablerte oppfatninger av små forlag. 

-Du har også engasjert deg i bransjespørsmål og fikk nylig støtte fra Kulturrådet til å utvikle forlagsbransjen i nord. Hvorfor mener du dette er viktig?

-Vi har ikke en forlagsbransje i nord, hvis man med bransje mener mange aktører i samme felt som samarbeider, konkurrerer, utvikler. Vi har mange svært små forlag med begrensede ressurser, og disse vet knapt om hverandre. Jeg ser at vi med fordel kan utvikle vår kompetanse, få bedre infrastruktur og bruke hverandre til å løfte hverandre. Sterkere forlag gir bedre potensiale for forfattere som vil velge nordnorske forlag. Det er alle tjent med. Jeg er av den oppfatning av at i en tid der «alle» kan få utgitt en bok ved selvpublisering, så er det enda viktigere at flere forlag i nord profesjonaliseres i alle ledd. Vi trenger en bransje som består av flere gode redaktører, grafiske designere, illustratører. Og vi trenger å bruke hverandre aktivt for at sluttproduktet, boka, skal bli best mulig.

-Dette skal du si mer om under innledningen til panelsamtalen fredag, men hva er ditt forhold til Hamsun?

-Jeg må med skam å melde si at jeg har lest lite av Hamsun. Jeg har lest biografiene til Ingar Sletten Kolloen og Tore Rem, og jeg klarer i liten grad å bruke datidens briller for å forstå mannen. Jeg lar meg provosere over hans narsissisme, syn på kvinner og rasisme – i en slik grad at jeg ikke orker å lese hans bøker akkurat nå.

Veronica har kuratert og skal innlede og delta i debatten om Norsk litteratur på festivalens siste dag! Det blir en forrykende og viktig debatt har hun lovet oss.