Solgunn Solli

Litteraturkritiker

Debattant

Solgunn Solli:

Jeg bor i Alta i byen jeg er født. I 2008 leverte jeg min første anmeldelse til Altaposten og har siden vært fast litteraturkritiker i avisen. I 2010 ble jeg medlem i Norsk Kritikerlag. Jeg har jobbet mye med formidling av ungdomslitteratur på skoler og bibliotek og jeg er lidenskapelig opptatt av å formidle litteratur. 

Da jeg begynte å anmelde bøker leste jeg mye oversatt skjønnlitteratur, men etter hvert ble fokuset mer på bøker som var skrevet av nordnorske forfattere eller som hadde handling fra Finnmark og Troms samt Russland og Finland. Det vil si at jeg har lest titusenvis av sider om andre verdenskrig og nysgjerrigheten og interessen for temaet vokser for hvert år. Jeg prøver å lese og anmelde så mye jeg har tid til, men jeg anmelder som regel ikke selvpubliserte bøker.

De siste årene har jeg i tillegg til kritiker og litteraturformidlerjobben vært ansatt som Los for ungdom med skolevegring. 

Mitt forhold til Hamsun:

Fra jeg som 12 åring fikk Victoria i gave har jeg hatt et forhold til Hamsun og hans litteratur. Markens grøde fikk meg til å slutte å røyke for femten år siden. Hver gang jeg fikk lyst på en røyk tenkte jeg på styrken og idigheten til Isak der han gikk bøyd over marka og løftet og bar vekk tunge steiner. Den tanken ga meg styrke. Det aller beste kulturelle opplevelsen jeg har opplevd var Markens Grøde spilt i en låve på Seiland i Finnmark. Vi måtte kjøre to timer og ta en liten båt for å komme over på den forblåste øya, men de 90 minuttene som stykket varte vil jeg alltid bære med meg som en gave. 

Solgunn skal delta i debatten om Nordnorsk litteratur på festivalens siste dag.