Lars Magne Andreassen

Om samisk identitet i litteratur

Debattleder

Lars Magne Andreassen er direktør ved Árran, Lulesamisk senter i Hábmer/ Hamarøy. Og han er Cand. Polit i samfunnsvitenskap.

Om sitt forhold til Knut hamsun sier Andreassen:

"Knut Hamsun er for meg en klassisk forfatter og god historieforteller, men akk så fordomsfull og rasistisk. Jeg har ikke lest så mange bøker annet enn Markens Grøde, Sult og Pan, foruten sett filmatiseringen av en del andre bøker. Jeg har lest at han anses som en av de første modernistiske forfatterne, var nyromantiker m.m., men slike ord tenkte jeg ikke på når jeg leste romanene. Snarere lot jeg meg leve inn drømmene, begjæret, sjalusien m.m. som han beskrev så bra. I dag er Hamsuns dualitet mellom det geniale og det fascistiske, for meg et inntak til samtidskritikk." 

Samisk identitet i litteratur.

Det er tema for debatten som Lars Magne skal lede. I Panelet har han med seg Anne Gurak, Vivian Aira og Andreas Lødemel. Hábmer / Hamarøy er siden 1. januar 2020 en Lulesamisk språk kommune. Sannhetskommisjonen er ved tampen av sitt arbeid. Det skrives om samer i litteratur, men hvordan? Gutten på Joikabolle-pakken har nettopp blitt oppsagt. Hvordan kommer alt dette til uttrykk? Hvordan påvirker dette "samisk identitet"?