Per Kristian Olsen

Mannen bak dokumentaren "Guddommelig galskap" om Knut Hamsun

Med i jakten på medaljen

Per Kristian Olsen er journalist og dokumentarskaper i NRK og forfatter. Han har blant annet laget dokumentarserien «Norsk rocks historie» og dokumentarene om samisk identitet: «Vendepunktet», «Tilbakeslaget» og «Elsa Laula Renberg, kvinnen som samlet Sapmi».

Til 150-års jubileet for Hamsuns fødsel i 2009 lagde han dokumentarserien i tre deler «Guddommelig galskap» som fulgte Knut Hamsuns utvikling fra oppveksten på Hamarøy fram til hans tilslutning til Adolf Hitler og nazismen. Han ga ut boken «I Hamsuns fotspor» som bygde på TV-serien. Hans siste bok er «Jevnet med jorden» (2019) om tvangsevakueringen og brenningen av Finnmark og Nord-Troms i 1944.

På spørsmål om sitt forhold til Hamsun sier han:

«Hamsun er dette forunderlige forfatterskap en ikke kan oppsøke uten å få merker av det. Slik er det vel for de fleste av oss. Et forfatterskap der personene går på stier av blomster og blod. Og ikke minst er forfatterskapet, som amerikanerne sier, «a good read». Har «alltid» lest Hamsun. Forundres av «Sult», «Mysterier» og Pan og fortrylles av August og forskrekkes av budskapet i «Markens grøde».

Per Kristian skal sammen med Kristina Johnsen, Anita Overelv og Tore Rem snakkes sammen om Jakten på medaljen - den "forsvunnede" Nobelprisen til Knut Hamsun. Det er bare å glede og forberede seg til startskuddet for jakten, torsdag 6.8, i Æventyrsalen på Hamsunsenteret.