Kristina Johnsen

Kristina skal finne medaljen?

Medaljesamtale

Kristina R. Johnsen (f. 1984) fra Bø i Vesterålen var fra 2013-2018 redaktør i Magasinet Yderst, startet av henne selv og samboer Ingmar Wåhlberg. Dette nordnorske magasinet flørtet mye med kystkultur, og opererte i skjæringspunktet mellom journalistikk, kunst og kulturvern. I arbeidet sitt møtte hun på mang en hittil udokumentert historie om årene Hamsun bodde i Bø - de to siste årene før forfatterskapet for alvor brøt ut. 

– Uansett hvilken sambygdning jeg snakker med om Hamsun, dukker det opp en digresjon eller et fragment av ham i ei bisetning. En del av bygda han satte sitt preg på, et kjærlighetsdrama, et fjell han ofte vandret på - lenge før nordlendingen fløy på topptur og tok selfie. Under overflata i lokalmiljøet ligger talløse spor etter ham, sier hun.

Kristina studerte kunst- og prosjektarbeid i Oslo, Bergen og Barcelona før hun flyttet tilbake til Vesterålen i 2006, hvor hun - etter sine ungdomsår som bidragsyter og medarbeider - begynte å jobbe som journalist i Bladet Vesterålen frem til hun startet sitt eget magasin i 2013. Hun spesialiserer seg på feature-journalistikk, gravende journalistikk og portretter. Kristina har gitt ut dokumentarbøkene Godt Haill 1 og 2 - folk og fortellinger fra fjærsteinene i Vesterålen, og medvirket til hjemflytterprosjektet "Fan, æ gjør det". Akkurat nå er hun aktuell med kunstutstillinga “A covid conversation”, ei vandreutstilling produsert av Museum Nord. Kristina spiller trommer i bandene Din Freundin og Yūgen. 

Men hva syns du egentlig om Hamsun?

Fra de første obligatoriske tvangslesningene av “Victoria” på skolebenken har Hamsun hatt kloa i henne, og hun er i eget tekstarbeid inspirert av språket, sensibiliteten og råskapen til Hamsun.

– Jeg leste kanskje Hamsun litt for tidlig. Han flyttet inn i meg og påvirket meg på flere måter enn jeg kan begynne å forklare. Måten å se og ta inn omverdenen, språket og virkelighetsforståelsen ga meg strekkmerker i hjernen og ga meg en kløe etter å skrive, sier hun.

Kristina skal delta i samtalen som stiller mer spørsmål enn svar. "Jakten på medaljen". Hamsun gav sin Nobelpris og diplom til Joseph Goebbels i 1943 og siden har ingen sett den. I samtalen som blir fritt ledet av festivalleder Anita Overelv, delar også Tore Rem og Per Kristian Olsen.