Opphav

Opphav er viserap-duoen som synger og rapper om alt fra livet og kjærligheta til reindrift, fiskeripolitikk og oljeboring i nord.

Slam-poesi med melodi og mening fra Nord.

Opphav gjør en salig blanding av slampoesi, akustisk hip hop, eldre feskarlåter og visemusikk, og har etterhvert blitt godt kjent for sitt unike musikkuttrykk og sine stemningsfulle og engasjerende konserter.

Duoen som består av slampoet og rapper, «Nuorta» (Ingvild Austgulen) og gitarist Louisa Palmi Danielsson har tidligere gjestet festivaler som Trænafestivalen, Kråkeslottfestivalen og Riddu Riddu, og slipper til høsten sitt debutalbum. 

Opphav spilte på Hamsundagene for to år siden, da under navnet Nuorta & Louisa. Nå er de tilbake med nytt navn og nye låter og ser fram til en berikende festival med bra kultur og bra folk!

Hamsundagene gjør ikke forskjell på folk og spurte musikerene om deres forhold til Hamsun:

Ingvild: Jeg jobber fortiden mye med Hamsun da jeg er med på å utformingen av en fortellerstund for barneskoleklasser om Hamsuns Markens Grøde. Å jobbe med markens grøde er spennende og inspirerende da jeg kan trekke mange paralleller fra den 100 år gamle boka til tema jeg engasjerer meg for i dagens liv og samfunn - for eksempel tanker rundt menneskers forhold til natur og hvordan vi nyter/utnytter ressursene som naturen gir. I markens grøde møter du Isak som bygger seg opp en liten gård ute i skogen, langt fra folk. Her kommer etterhvert gruveindustrien til og spørsmål rundt hvordan vi lever i takt med naturen, hvilken iboende verdi naturen har og hvem som eier skog, fjell og vann kommer opp. Hamsun var muligens flinkere til å leve ut sin jordbruksdrøm i form av litteratur enn han var i det fysiske livet, men Markens grøde er til tross for det en veldig fin skildring av livet med naturen, landbruket og hvilke verdivalg man står ovenfor i forholdet mellom folk og jord

Louisa: Knut Hamsun er en forfatter som jeg, som sikkert mange andre har et dobbelt forhold til. Hans kontroversielle liv og forfatterskap gir grobunn til mange tanker og diskusjoner. - For meg personlig er mitt første og et av de sterkeste minnene jeg har av hans litteratur fra Victoria. ”Og kjærligheten ble verdens opphav og verdens hersker; men alle dens veier er fulle av blomster og blod, blomster og blod.” (Victoria, 1898). Sitatet traff 16år gamle Louisa så inderlig dypt at jeg kjøpte boka og ga den til den min daværende forelskelse. Etter det ble vi sammen, men alt det er historie nå.