Nina Lykke

Sagt om Full spredning: «Nina Lykkes utroskapsroman burde skrives ut på blå resept» Dagens Næringsliv

Bokprat og forfattersamtale

Nina Lykke er født 1965 i Trondheim, vokst opp i Oslo. Hun har inntil 2017 jobbet som freelance grafisk designer, men har siden 2017 vært forfatter på heltid. Hun har to voksne døtre og bor i Oslo.

Lykke debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge. Full spredning. En legeroman er Nina Lykkes fjerde bok og for den vant hun Brageprisen 2019.

 - Si meg Nina, hva er ditt forhold til Knut Hamsun…Dette svarte Nina:

"Sult - ingen over, ingen ved siden: «Sult» er en av de 2-3 bøkene jeg pleier å ta med på skriveopphold. Det er noe med den boka - den river deg med fra første setning, humoren, desperasjonen, galskapen, men hovedgrunnen til at jeg tar den med er at jeg ofte kan bli trett og motløs når jeg skriver, som om jeg mister troen på litteratur i det hele tatt, og den boka - sammen med et par andre - gir meg ofte kreftene tilbake.
«Mysterier" liker jeg også, språket, tonen, alt det irrasjonelle. I det hele tatt er det de irrasjonelle sidene ved personene i Hamsuns bøker som appellerer mest til meg. Kanskje dette er grunnen til at jeg ikke likte "Markens grøde" så godt, eller kanskje grunnen er at vi ble tvunget til å lese "Markens grøde" på gymnaset, der vi leste et kapittel høyt om gangen for så å analysere det. Dette tok kverken på all eventuell glede for min del. Jeg husker den som dyster og humørløs. "Konene ved vandposten" lo jeg veldig av - her er vi igjen ved det irrasjonelle, løgn og fortrengning."

Nina skal snakke med Ingri Løkholm Ramberg om "Full spredning" og litt av hvert. Også skal hun delta i "Hvorfor Hamsun?" en samtale i lag med forfatter Marta Breen, stipendiat Ingri L. Ramberg og Hamsunsenterets direktør Arne André Solvang. 

Brageprisvinner i 2019, skjønnlitteratur.
Roman: Full spredning